Sprawdzony przepis na blok czekoladowy
Co Ty na to, aby samemu zrobić własnej roboty czekoladę w domu? :) Z tym przepisem jest to możliwe. Zrobienie jej nie wymaga zbyt wiele czasu ani umiejętności, jedyne na czym trzeba się skupić to dokładne wymieszanie składników, aby miała ona jednolitą konsystencję. Poniżej znajdziesz prosty przepis na blok czekoladowy.
Składniki
- 500 gramów mleka w proszku
- 250 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 4 łyżki kakao
- 150 ml mleka
- ok. 200-250 gramów herbatników maślanych
- garść rodzynek lub żurawiny
Przygotowanie
- Do garnka wrzuć masło oraz wlej mleko i podgrzewaj aż masło się rozpuści.
- Dodaj cukier oraz kakao, wymieszaj i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Ściągnij z palnika.
- Do masy wsyp mleko w proszku i wszystko zmiksuj do połączenia się składników.
- Wrzuć połamane herbatniki i żurawinę lub rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią przygotowaną masę.
- Poczekaj aż blok czekoladowy trochę ostygnie po czym wstaw go do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Pokrój blok ostrym nożem na plasterki o preferowanej grubości (min. 8 mm).
- Ciesz się smakiem pysznego bloku czekoladowego :)
To ci się przyda
- garnek
- mikser
- blacha
- papier do pieczenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na blok czekoladowy, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis