Sprawdzony przepis na drink Mojito
Mojito (albo Mohito, a niektórzy nazywają go nawet Modżajto ;) ) to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych drinków – i nie bez przyczyny. Jest on bardzo orzeźwiający i smaczny, idealny na piątkowy wieczór, a do tego łatwo go zrobić. Jego historia sięga aż XVI wieku, którego pierwowzór często pijał znany angielski korsarz, kapitan Francis Drake. Jedyna różnica między tym co pił kapitan, a tym co my pijemy teraz, jest baza alkoholowa, gdyż w jego czasach nie było jeszcze rumu – zamiast tego pił on tafię – alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej. Ale gdyby już wtedy istniał rum, z pewnością piłby on rum – jak przystało na pirata :) Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić koktajl Mojito.
Składniki (na jedną szklankę)
- 1/2 limonki
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 8-10 listków miety
- 40-50 ml białego rumu (w barach i klubach tzw. pięćdziesiątki to tak naprawdę czterdziestki, gdyż standardowa miarka oraz kieliszek mieszczą 40 ml)
- woda gazowana (niewielka ilość dla dopełnienia drinka)
- kostki lodu (albo od razu lód kruszony)
Przygotowanie
- Limonkę dokładnie umyj, odetnij końcówki oraz wykrój środek. Pokrój je na ćwiartki, a te ćwiartki przekrój na pół. Wrzuć je do wysokiej szklanki i zasyp cukrem.
- Ugnieć limonki wraz z cukrem, aby wypuściły z siebie sok.
- Ugnieć miętę w dłoniach i lekko rozetrzyj, po czym dodaj do szklanki. Ugnieć wszystko w szklance jeszcze raz.
- Wsyp kruszony lód do połowy szklanki, po czym wlej rum.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, aby mięta i limonka rozłożyły się równomiernie w lodzie. Dosyp kruszonego lodu i dopełnij wodą gazowaną. Możesz ozdobić drinka od góry listkiem mięty lub plasterkiem limonki. Podawaj wraz z grubą słomką.
- Ciesz się smakiem pysznego drinka Mojito :)
To Ci się przyda
- wysoka szklanka
- nóż
- deska do krojenia
- muddler lub moździerz – do rozgniatania limonek
- miarka barmańska lub kieliszek – do odmierzania alkoholu
- kruszarka do lodu – do skruszenia lodu :)
Ciekawostka
Mojito było ulubionym drinkiem znanego pisarza – Ernesta Hemingwaya (nie pomylić z Taco Hemingwayem ;) ), autora między innymi książki „Stary człowiek i morze” oraz „Komu bije dzwon”. Podobno rozsławił on również swoją osobą swój ulubiony hawański bar „La Bodeguita del Medio”, pisząc na jednej z jego ścian słowa: „My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita”, co po polsku znaczy „Moje mojito w La Bodeguita, Moje daiquiri w El Floridita” i odnosi się do dwóch drinków: Mojito i Daiquiri. Napis ten istnieje do dziś, chociaż autorstwo Hemingwaya jest poddawane w wątpliwość, pomimo jego podpisu pod nim. No cóż, możliwe że jest to sprytny chwyt marketingowy wykorzystujący miejscową legendę :)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na drink Mojito, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis