
Sprawdzony przepis na zupę krem z brokułów z fetą
Na tej stronie opublikowaliśmy już wiele przepisów na zupę krem, takich jak zupa krem z dyni, zielonego groszku, czy też pomidorów. Teraz pora na zupę z brokułów :) Jest delikatna w smaku i dość kremowa, ale dzięki serowi feta uzyskuje ciekawy i nieco słony smak. Poniżej znajdziesz ciekawy przepis na zupę krem z brokułów.
Składniki
- 1 litr wody
- 200 gramów sera feta
- 1 duży brokuł
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół selera
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- przyprawy do wywaru: 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój na cienkie plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj wcześniej przygotowane warzywa (bez czosnku) i smaż je ok. 5 minut co chwilę mieszając.
- W międzyczasie brokuł umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozdziel na różyczki. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj pozbywając się łodyg.
- Do usmażonych warzyw wlej 1 litr wody, dodaj brokuł, natkę pietruszki, czosnek i wszystkie przyprawy do wywaru.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut.
- Ugotowany wywar ściągnij z palnika, wyciągnij z niego liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera.
- Zupę krem dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do talerza i udekoruj rozkruszonym serem feta.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z brokułów :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę krem z brokułów, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis