Zupa krem z brokułów z fetą

Sprawdzony przepis na zupę krem z brokułów z fetą

Na tej stronie opublikowaliśmy już wiele przepisów na zupę krem, takich jak zupa krem z dyni, zielonego groszku, czy też pomidorów. Teraz pora na zupę z brokułów :) Jest delikatna w smaku i dość kremowa, ale dzięki serowi feta uzyskuje ciekawy i nieco słony smak. Poniżej znajdziesz ciekawy przepis na zupę krem z brokułów.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 200 gramów sera feta
  • 1 duży brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • przyprawy do wywaru: 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obierz i pokrój na cienkie plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj wcześniej przygotowane warzywa (bez czosnku) i smaż je ok. 5 minut co chwilę mieszając.
  3. W międzyczasie brokuł umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozdziel na różyczki. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj pozbywając się łodyg.
  4. Do usmażonych warzyw wlej 1 litr wody, dodaj brokuł, natkę pietruszki, czosnek i wszystkie przyprawy do wywaru.
  5. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, czyli ok. 15 minut.
  6. Ugotowany wywar ściągnij z palnika, wyciągnij z niego liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera.
  7. Zupę krem dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do talerza i udekoruj rozkruszonym serem feta.
  8. Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z brokułów :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę krem z brokułów, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*