Sprawdzony przepis na zupę z pieczonych pomidorów
Gdy zaczyna się lato, a owoce i warzywa kwitną w najlepsze to pora na… zupę z pieczonych pomidorów :) Idealnie nada się jako pierwsze danie na uroczysty obiedzie ze względu na to, że pięknie wygląda i pobudzi apetyt gości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę z pieczonych pomidorów.
Składniki
- 1 l bulionu jarskiego lub mięsnego
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, tymianek, majeranek, papryka słodka
Przygotowanie
- Pomidory umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Pokrojone pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę, czosnek i przypraw wyżej wymienionymi przyprawami (poza solą i pieprzem). Polej je oliwą z oliwek i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.
- Bulion jarski/mięsny podgrzej w garnku.
- Całą zawartość naczynia żaroodpornego wrzuć do innego garnka, zalej połową bulionu i zblenduj. Na bieżąco sprawdzaj konsystencję zupy. Dodaj tyle bulionu, aby konsystencja zupy Tobie odpowiadała.
- Zblendowaną zupę dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z świeżymi listkami bazylii, grzankami lub łyżką śmietany.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy z pieczonych pomidorów :)
To ci się przyda
- duży garnek
- garnek (do bulionu)
- naczynie żaroodporne
- deska do krojenia
- nóż
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z pieczonych pomidorów, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis