Zupa krem z pieczonych pomidorów

Sprawdzony przepis na zupę z pieczonych pomidorów

Gdy zaczyna się lato, a owoce i warzywa kwitną w najlepsze to pora na… zupę z pieczonych pomidorów :) Idealnie nada się jako pierwsze danie na uroczysty obiedzie ze względu na to, że pięknie wygląda i pobudzi apetyt gości. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę z pieczonych pomidorów.

Składniki

  • 1 l bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek, majeranek, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki, cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Pokrojone pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę, czosnek i przypraw wyżej wymienionymi przyprawami (poza solą i pieprzem). Polej je oliwą z oliwek i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.
  3. Bulion jarski/mięsny podgrzej w garnku.
  4. Całą zawartość naczynia żaroodpornego wrzuć do innego garnka, zalej połową bulionu i zblenduj. Na bieżąco sprawdzaj konsystencję zupy. Dodaj tyle bulionu, aby konsystencja zupy Tobie odpowiadała.
  5. Zblendowaną zupę dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj z świeżymi listkami bazylii, grzankami lub łyżką śmietany.
  7. Ciesz się smakiem pysznej zupy z pieczonych pomidorów :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • garnek (do bulionu)
  • naczynie żaroodporne
  • deska do krojenia
  • nóż
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z pieczonych pomidorów, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*