Zupa krem z dyni

Sprawdzony przepis na zupę krem z dyni

Zupa krem z dyni to idealna zupa na jesień. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i rozgrzewająca. Jeśli po ozdobach halloweenowych zostało Ci trochę dyni, oto sposób na jej zagospodarowanie ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę krem z dyni.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 500 ml bulionu jarskiego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili (jeśli lubisz pikantną ;) )

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę (ok. 1 cm), ziemniaki również obierz i pokrój w tę samą kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry.
  3. Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj cebulę i marchewkę oraz smaż do miękkości marchewki co chwilę mieszając.
  4. Do garnka wlej 500 ml bulionu i wrzuć pokrojone wcześniej dynię i ziemniaki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut.
  5. Zupę ściągnij z palnika, dodaj mleko i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, oraz, jeśli chcesz bardziej na nieco bardziej ostro – chili. Dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj blenderem.
  6. Gotową zupę podawaj z prażonymi migdałami lub obranymi nasionami dyni i świeżą natką pietruszki.
  7. Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z dyni :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆUKRYJ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z dyni, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*