Sprawdzony przepis na zupę krem z dyni
Zupa krem z dyni to idealna zupa na jesień. Jest lekka, łatwa w przygotowaniu i rozgrzewająca. Jeśli po ozdobach halloweenowych zostało Ci trochę dyni, oto sposób na jej zagospodarowanie ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę krem z dyni.
Składniki
- 1 kg dyni
- 500 ml bulionu jarskiego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili (jeśli lubisz pikantną ;) )
Przygotowanie
- Dynię obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę (ok. 1 cm), ziemniaki również obierz i pokrój w tę samą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj cebulę i marchewkę oraz smaż do miękkości marchewki co chwilę mieszając.
- Do garnka wlej 500 ml bulionu i wrzuć pokrojone wcześniej dynię i ziemniaki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut.
- Zupę ściągnij z palnika, dodaj mleko i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, oraz, jeśli chcesz bardziej na nieco bardziej ostro – chili. Dokładnie wymieszaj, a następnie zblenduj blenderem.
- Gotową zupę podawaj z prażonymi migdałami lub obranymi nasionami dyni i świeżą natką pietruszki.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z dyni :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z dyni, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis