
Sprawdzony przepis na zupę krem z zielonego groszku.
Zupa krem z zielonego groszku jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Dodaje fajnego orzeźwienia w ciepłe dni, jest tania i lekkostrawna. Idealna na pierwsze danie na jakimś rodzinnym obiedzie czy na imprezie na sali przy setce ludzi. Poniżej znajdziesz dobry przepis na zupę krem z zielonego groszku.
Składniki
- 0,5 l bulionu mięsnego lub jarskiego
- 500 gramów groszku zielonego
- 100 ml śmietany 12% lub 18%
- 25 gramów masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- *do dekoracji: łyżka gęstej śmietany, ugotowany groszek, posiekany szczypiorek, grzanki
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Masło wrzuć do garnka i je rozgrzej, dodaj czosnek z cebulą i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając (aby cebula się nie spaliła).
- Groszek zielony opłucz, natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Do garnka wrzuć opłukany wcześniej groszek zielony, posiekaną natkę pietruszki i zalej wszystko bulionem. Przypraw solą i pieprzem, gotuj przez 10 minut.
- Kilka ziaren groszku odłóż na talerzyk za pomocą łyżki cedzakowej (do dekoracji).
- 100 ml śmietany wlej do szklanki, dodaj kilka łyżek gorącej zupy (śmietanę trzeba zahartować, żeby zupa się nie zważyła), wlej całość do zupy, porządnie wymieszaj i zagotuj.
- Ściągnij zupę z palnika i dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
- Gotową zupę ozdób łyżką gęstej śmietany, groszkiem, posiekanym szczypiorkiem albo grzankami.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z zielonego groszku. :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- szklanka (do zahartowania śmietany)
- ręcznik papierowy
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z zielonego groszku, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis