Zupa krem z zielonego groszku

Sprawdzony przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Zupa krem z zielonego groszku jest niesamowicie szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Dodaje fajnego orzeźwienia w ciepłe dni, jest tania i lekkostrawna. Idealna na pierwsze danie na jakimś rodzinnym obiedzie czy na imprezie na sali przy setce ludzi. Poniżej znajdziesz dobry przepis na zupę krem z zielonego groszku.

Składniki

  • 0,5 l bulionu mięsnego lub jarskiego
  • 500 gramów groszku zielonego
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 25 gramów masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • *do dekoracji: łyżka gęstej śmietany, ugotowany groszek, posiekany szczypiorek, grzanki

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Masło wrzuć do garnka i je rozgrzej, dodaj czosnek z cebulą i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając (aby cebula się nie spaliła).
  3. Groszek zielony opłucz, natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
  4. Do garnka wrzuć opłukany wcześniej groszek zielony, posiekaną natkę pietruszki i zalej wszystko bulionem. Przypraw solą i pieprzem, gotuj przez 10 minut.
  5. Kilka ziaren groszku odłóż na talerzyk za pomocą łyżki cedzakowej (do dekoracji).
  6. 100 ml śmietany wlej do szklanki, dodaj kilka łyżek gorącej zupy (śmietanę trzeba zahartować, żeby zupa się nie zważyła), wlej całość do zupy, porządnie wymieszaj i zagotuj.
  7. Ściągnij zupę z palnika i dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
  8. Gotową zupę ozdób łyżką gęstej śmietany, groszkiem, posiekanym szczypiorkiem albo grzankami.
  9. Ciesz się smakiem pysznej zupy krem z zielonego groszku. :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • szklanka (do zahartowania śmietany)
  • ręcznik papierowy
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę z zielonego groszku, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*