Pyzy ziemniaczane z cebulką

Sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane z cebulką

Pyzy to jedna z najbardziej “domowych” potraw jakie znam. Są łatwe w wykonaniu, tanie, sycące, ale przede wszystkim – bardzo smaczne. Pyzy mogą być zarówno dodatkiem do różnego rodzaju mięs, jak i potrawą samą w sobie, z dodatkiem smażonego boczku lub cebulki. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjne pyzy z cebulką. Sprawdź także przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem.

Składniki

  • ziemniaki 2 kg
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz. Podziel na dwie porcje w proporcjach wagowych: 1/3 i 2/3.
  2. 1/3 ziemniaków pokrój na kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (czyli jak zawsze :) )
  3. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i odstaw na potem.
  4. Resztę ziemniaków czyli 2/3 zmiel na maszynce lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  5. Wyłóż durszlak lub miskę gazą lub pieluszką tetrową, po czym wrzuć tam zmielone surowe ziemniaki. Zrób z tego zawiniątko (jak worek) i ostrożnie odciśnij z nich wodę.
  6. Wrzuć do jednej dużej miski odciśnięte surowe ziemniaki, ugotowane zmielone ziemniaki, sól oraz mąkę ziemniaczaną, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei, oprósz dłonie mąką :)
  7. Do garnka wlej wodę, odrobinę soli i kilka kropel oleju, po czym wstaw ją na ogień.
  8. Z ciasta uformuj niewielkie kulki (około 3 cm średnicy – mniej więcej rozmiaru orzecha włoskiego). Przygotuj odpowiednią porcję kulek do ugotowania pierwszej porcji, a kolejne możesz robić w trakcie gotowania. Możesz też przygotować wszystkie na raz, ale wtedy stosownie opóźnij gotowanie wody.
  9. Do gotującej się wody wrzucaj po kilka kulek, tak aby była między nimi jakaś przestrzeń. Gotuj aż do wypłynięcia pyz na powierzchnię, co jakiś czas je mieszając, aby nie przywierały do dna. Po około 1-2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyciągnij pyzy i odstaw żeby ostygły.
  10. Pokrój cebulkę i podsmaż ją na patelni, najlepiej na smalcu, ale może być też na zwykłym oleju. Opcjonalnie możesz dodać również drobno pokrojony boczek lub kiełbaskę.
  11. Lekko ostygnięte (ale wciąż ciepłe) pyzy polej tłuszczem i cebulką.
  12. Ciesz się smakiem pysznych pyz z cebulką :)

To Ci się przyda

  • garnek
  • kilka misek o różnych rozmiarach
  • maszynka do zmielenia ziemniaków lub tłuczek do ich ugniecenia
  • tarka do starcia surowych ziemniaków
  • gaza do odciśnięcia wody z surowych ziemniaków
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pyzy, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*