Sprawdzony przepis na łódeczki z ziemniaków smażone w oleju
Łódeczki z ziemniaków to konkurencyjna forma smażenia ziemniaków, bo nie samymi frytkami człowiek żyje :) Przyrządza się je nieco szybciej, a mogą być tak samo smaczne, jeśli nie nawet smaczniejsze. Poniżej znajdziesz przepis na łódeczki ze smażonych ziemniaków.
Składniki
- ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
- olej
- przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie
- Jeśli ziemniaki są stare i brudne, obierz je ze skórki, jeśli są to młode ziemniaczki, możliwe że wystarczy je tylko dokładnie obmyć wodą.
- Pokrój ziemniaki w ćwiartki lub 1/8 w zależności od rozmiarów ziemniaka, aby uzyskać kształt łódki.
- Podgotuj ziemniaki przez 10 minut w wodzie z łyżką cukru.
- Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły garnek) do wysokiej temperatury (około 190 stopni). Jeśli nie masz termometru na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki.
- Wyjmij ziemniaki z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
- Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie łódeczek) i zanurz w oleju.
- Zaczekaj aż łódeczki usmażą się do stopnia, w którym będą wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka.
- Poczekaj, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej ostygł nieco oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom).
- Włóż łódeczki z powrotem do gorącego oleju.
- Smaż do uzyskania przez łódeczki złocistej barwy.
- Odsącz łódeczki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Równomiernie obsyp łódeczki przyprawą do ziemniaków. Najlepiej podawać je jako dodatek do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków, lub jako oddzielne danie, wraz z sosem czosnkowym w którym można będzie je zanurzać.
- Ciesz się smakiem przepysznych smażonych łódeczek z ziemniaków :)
To Ci się przyda
- frytkownica
- garnek
- obieraczka
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na łódeczki ze smażonych ziemniaków, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis