Łódeczki z ziemniaków smażone

Sprawdzony przepis na łódeczki z ziemniaków smażone w oleju

Łódeczki z ziemniaków to konkurencyjna forma smażenia ziemniaków, bo nie samymi frytkami człowiek żyje :) Przyrządza się je nieco szybciej, a mogą być tak samo smaczne, jeśli nie nawet smaczniejsze. Poniżej znajdziesz przepis na łódeczki ze smażonych ziemniaków.

Składniki

  • ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
  • olej
  • przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie

  1. Jeśli ziemniaki są stare i brudne, obierz je ze skórki, jeśli są to młode ziemniaczki, możliwe że wystarczy je tylko dokładnie obmyć wodą.
  2. Pokrój ziemniaki w ćwiartki lub 1/8 w zależności od rozmiarów ziemniaka, aby uzyskać kształt łódki.
  3. Podgotuj ziemniaki przez 10 minut w wodzie z łyżką cukru.
  4. Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły garnek) do wysokiej temperatury (około 190 stopni). Jeśli nie masz termometru na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki.
  5. Wyjmij ziemniaki z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
  6. Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie łódeczek) i zanurz w oleju.
  7. Zaczekaj aż łódeczki usmażą się do stopnia, w którym będą wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka.
  8. Poczekaj, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej ostygł nieco oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom).
  9. Włóż łódeczki z powrotem do gorącego oleju.
  10. Smaż do uzyskania przez łódeczki złocistej barwy.
  11. Odsącz łódeczki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  12. Równomiernie obsyp łódeczki przyprawą do ziemniaków. Najlepiej podawać je jako dodatek do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków, lub jako oddzielne danie, wraz z sosem czosnkowym w którym można będzie je zanurzać.
  13. Ciesz się smakiem przepysznych smażonych łódeczek z ziemniaków :)

To Ci się przyda

  • frytkownica
  • garnek
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na łódeczki ze smażonych ziemniaków, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*