Ziemniaki smażone w oleju

Sprawdzony przepis na ziemniaki smażone w oleju

Smażone ziemniaki to ciekawa alternatywa dla zwykłych, gotowanych ziemniaków. Są one zazwyczaj smaczniejsze, a dobrze przyprawione nadają się nawet jako danie same w sobie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ziemniaki smażone w oleju.

Składniki

  • ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
  • olej
  • przyprawa do ziemniaków
  • ok. 2-3 litry oleju lub frytury (tyle ile mieści się we frytkownicy lub garnku)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i opłucz w wodzie.
  2. Pokrój ziemniaki w ok. 2 centymetrowe kawałki.
  3. Zagotuj wodę wraz z łyżką cukru i wrzuć do niej ziemniaki, aby podgotować je ok. 10 minut. Dzięki temu wypłucze się z nich trochę skrobii, oraz będą mniej surowe.
  4. Odcedź ziemniaki z wody, poczekaj aż ostygną, a woda wyparuje.
  5. Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka na widelcu – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 2-3 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
  6. Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie ziemniaków pojedynczo) i zanurz w oleju.
  7. Poczekaj, aż ziemniaki usmażą się do stopnia, w którym zaczną wypływać na powierzchnię, po czym wyjmij je z oleju.
  8. Poczekaj, aż olej nagrzeje się ponownie do temperatury 190 stopni i włóż ziemniaki z powrotem.
  9. Smaż ziemniaki do uzyskania złocistej barwy.
  10. Odsącz ziemniaki z oleju i rozłóż je na papierowych ręcznikach, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  11. Rozłóż ziemniaki na talerzach i posyp przyprawą do ziemniaków lub koperkiem. Jeśli podajesz je jako oddzielne danie, podaj je wraz z sosem czosnkowym.
  12. Ciesz się smakiem przepysznych smażonych ziemniaków :)

To Ci się przyda

  • frytkownica lub rondel do smażenia frytek
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • garnek do podgotowania ziemniaków

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ziemniaki smażone w oleju, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*