Zupa grochowa

Sprawdzony przepis na smaczną zupę grochową

Zupa grochowa, potocznie: grochówka, często gości na polskich stołach. Jest to zupa prosta, smaczna i bardzo sycąca – idealna na chłodny dzień, w którym potrzebujemy energii. Do tego poza wrzuceniem odpowiednich składników w odpowiedniej kolejności, robi się praktycznie sama :) Oto przepis na przepyszną grochówkę:

Składniki (na 4 porcje)

  • 200 gramów grochu łuskanego połówki żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 15 cm kawałek kiełbasy
  • 1 litr bulionu np. wieprzowego
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, szczypta majeranku i kminku

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej zalej groch zimną wodą i pozostaw na całą noc. Następnego dnia odcedź i przelej z 2 razy świeżą wodą. Następnie zalej trochę ponad poziom grochu, dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj. Na zmniejszonym ogniu gotuj pod lekko uchyloną pokrywą, aż stanie się miękki (ok. godziny).
  2. Pokrój w kostkę cebulę, wrzuć na patelnię i zeszklij na oleju/maśle/smalcu, dorzuć pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmaż (uważając, żeby cebula się nie spaliła).
  3. Do garnka z grochem dodaj listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki.
  4. Przygotuj gorący bulion i wlej do garnka i zagotuj razem z grochem.
  5. Dopraw pieprzem, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą.
  6. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki.
  7. Ciesz się smakiem swojej grochówki ;)

To Ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • patelnia
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grochową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*