Sprawdzony przepis na smaczną zupę grochową
Zupa grochowa, potocznie: grochówka, często gości na polskich stołach. Jest to zupa prosta, smaczna i bardzo sycąca – idealna na chłodny dzień, w którym potrzebujemy energii. Do tego poza wrzuceniem odpowiednich składników w odpowiedniej kolejności, robi się praktycznie sama :) Oto przepis na przepyszną grochówkę:
Składniki (na 4 porcje)
- 200 gramów grochu łuskanego połówki żółtego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 15 cm kawałek kiełbasy
- 1 litr bulionu np. wieprzowego
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, szczypta majeranku i kminku
Przygotowanie
- Dzień wcześniej zalej groch zimną wodą i pozostaw na całą noc. Następnego dnia odcedź i przelej z 2 razy świeżą wodą. Następnie zalej trochę ponad poziom grochu, dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj. Na zmniejszonym ogniu gotuj pod lekko uchyloną pokrywą, aż stanie się miękki (ok. godziny).
- Pokrój w kostkę cebulę, wrzuć na patelnię i zeszklij na oleju/maśle/smalcu, dorzuć pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmaż (uważając, żeby cebula się nie spaliła).
- Do garnka z grochem dodaj listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki.
- Przygotuj gorący bulion i wlej do garnka i zagotuj razem z grochem.
- Dopraw pieprzem, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą.
- Przykryj i gotuj do miękkości warzyw, na koniec dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki.
- Ciesz się smakiem swojej grochówki ;)
To Ci się przyda
- garnek z pokrywką
- patelnia
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grochową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis