Sprawdzony przepis na domowe frytki belgijskie
Idąc przez miasto często można natknąć się na niewielką budkę oferującą frytki belgijskie. Każdy, kto spróbował ich chociaż raz, może przyznać, że są one wyjątkowo pyszne – zwłaszcza jeśli dobierze się do nich jakiś ciekawy sos. Frytki belgijskie to specjalny rodzaj frytek (wynikający ze sposobu przyrządzania) i jak sama nazwa wskazuje pochodzący z Belgii. Frytki te są grube, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Pomimo iż są klasycznie posypane solą, zjada się je maczając w różnych sosach. Poniżej znajdziesz przepis jak przyrządzić frytki belgijskie w domu. A jeśli wolisz klasyczne frytki, zobacz ten przepis :)
Składniki
- ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
- olej lub frytura
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- cukier (do podgotowania ziemniaków i wyciagnięcia skrobii)
- ok. 2-3 litry oleju lub frytury (tyle ile mieści się we frytkownicy lub garnku)
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz (lub porządnie wyszoruj skórkę, jeśli chcesz ziemniaki ze skórką ;) ), zagotuj wodę w garnku który pomieści porcję frytek (około 1 litra na 1 średniego ziemniaka) wsypując do środka 2 łyżki cukru.
- Ziemniaki pokrój w dość grube paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 7-12 mm.
- Pokrojone ziemniaki wrzuć na 6 minut do gotującej się wody.
- Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły garnek) do wysokiej temperatury (około 190 stopni). Jeśli nie masz termometru na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki.
- Odcedź ziemniaki z wody.
- Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz w oleju.
- Zaczekaj aż frytki usmażą się do stopnia, w którym będą wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka. Jest to esencją przygotowania frytek belgijskich, inaczej tak grube kawałki ziemniaka byłyby pełne tłuszczu i glutowate.
- Poczekaj, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej ostygł nieco oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom).
- Włóż frytki z powrotem do gorącego oleju.
- Smaż do uzyskania złocistej barwy i chrupkości.
- Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Frytki belgijskie najlepiej podawać jako oddzielne danie, wraz z kilkoma sosami do wyboru (lub jednym ulubionym :) )
- Ciesz się smakiem przepysznych frytek belgijskich :)
- Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz (lub porządnie wyszoruj skórkę, jeśli chcesz ziemniaki ze skórką ;) ), zagotuj wodę w garnku który pomieści porcję frytek (około 1 litra na 1 średniego ziemniaka) wsypując do środka 2 łyżki cukru.
- Ziemniaki pokrój w dość grube paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 7-12 mm.
- Pokrojone ziemniaki wrzuć na 6 minut do gotującej się wody.
- Odlej frytki z wody, opłucz je i ponownie odlej, a później odstaw żeby nieco odparowały.
- Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 2-3 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
- Włóż frytki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz je w gorącym oleju.
- Zaczekaj aż frytki usmażą się do stopnia, w którym zaczną wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka. Jest to esencją przygotowania frytek belgijskich, inaczej tak grube kawałki ziemniaka byłyby pełne tłuszczu i glutowate.
- Poczekaj, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej ostygł nieco oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom).
- Włóż frytki z powrotem do gorącego oleju.
- Smaż do uzyskania złocistej barwy i chrupkości (około 2-3 minuty przy drugim włożeniu).
- Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Potrząśnij nimi kilkukrotnie aby równomiernie rozprowadzić po nich przyprawy. Frytki belgijskie najlepiej podawać jako oddzielne danie, wraz z kilkoma sosami do wyboru (lub jednym ulubionym :) ), np. sosem czosnkowym
- Ciesz się smakiem pysznych frytek belgijskich :)
To Ci się przyda
- frytkownica lub rondel do smażenia frytek
- obieraczka
- nóż
- deska do krojenia
- garnek do podgotowania frytek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na frytki belgijskie, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis