
Sprawdzony przepis na ziemniaki z piekarnika po szwedzku
Ziemniaki pieczone po szwedzku kolejna propozycja na ziemniaki przygotowane w piekarniku. Jest to specjalny sposób przyrządzania ziemniaków, w którym nacinamy je równomiernie z jednej strony. Dzięki temu stają się one lepiej upieczone, a co ważniejsze, lepiej przyprawione i znacznie smaczniejsze niż gdyby były pieczone w całości bez nacinania. Znakomicie nadają się one jako urozmaicenie obiadu, lub oddzielne danie. Poniżej dowiecie się jak przyrządzić pyszne ziemniaki po szwedzku w piekarniku.
Składniki
- ziemniaki – po 2-4 na osobę, w zależności od rozmiaru – ważne aby wszystkie były w miarę jednakowego rozmiaru, najlepiej o podłużnym kształcie (wtedy równomiernie się upieką i będą dobrze przyprawione)
- oliwa z oliwek
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawy: czosnek, pieprz, papryka ostra (lub inne ulubione)
- masło
- ser żółty lub bułka tarta (do posypania)
Przygotowanie
- Obierz i umyj ziemniaki. Jeśli są młode i mają ładną skórkę, możesz jedynie dokładnie je obmyć.
- Każdego ziemniaka ponacinaj w poprzek na głębokość 4/5 jego grubości, uważając aby nie przeciąć go całkowicie, w odstępach co 3-4 mm. Aby sobie to ułatwić możesz kłaść ziemniaka w drewnianej łyżce i nacinać go aż do jej brzegów.
- Wrzuć ziemniaki do gotującej się wody z dodatkiem łyżki cukru na 15 minut, aby nieco je podgotować i wypłukać z pomiędzy nacięć skrobię – dzięki temu kawałki nie będą się ze sobą sklejały, a ziemniaki nie będą tak surowe.
- Wyłóż ziemniaki ponacinaną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym, lub rozłóż ja na blaszce.
- Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, lub posmaruj nią pędzelkiem. Postaraj się aby trochę oliwy dostało się między nacięcia.
- Posyp ziemniaki ulubionymi przyprawami, również starając się aby część przypraw dostała się między nacięcia.
- Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Piecz około 40 minut, do uzyskania złocistej barwy.
- 5 minut przed końcem pieczenia wyciągnij ziemniaki z piekarnika i posmaruj masłem + posyp bułką tartą, lub posyp startym serem żółtym, po czym włóż je ponownie.
- Ciesz się smakiem przepysznych ziemniaków pieczonych po szwedzku :)
To ci się przyda
- piekarnik
- blaszka z piekarnika/naczynie żaroodporne
- obieraczka
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone po szwedzku, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis