Pieczone ziemniaki po szwedzku

Sprawdzony przepis na ziemniaki z piekarnika po szwedzku

Ziemniaki pieczone po szwedzku kolejna propozycja na ziemniaki przygotowane w piekarniku. Jest to specjalny sposób przyrządzania ziemniaków, w którym nacinamy je równomiernie z jednej strony. Dzięki temu stają się one lepiej upieczone, a co ważniejsze, lepiej przyprawione i znacznie smaczniejsze niż gdyby były pieczone w całości bez nacinania. Znakomicie nadają się one jako urozmaicenie obiadu, lub oddzielne danie. Poniżej dowiecie się jak przyrządzić pyszne ziemniaki po szwedzku w piekarniku.

Składniki

  • ziemniaki – po 2-4 na osobę, w zależności od rozmiaru – ważne aby wszystkie były w miarę jednakowego rozmiaru, najlepiej o podłużnym kształcie (wtedy równomiernie się upieką i będą dobrze przyprawione)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawy: czosnek, pieprz, papryka ostra (lub inne ulubione)
  • masło
  • ser żółty lub bułka tarta (do posypania)

Przygotowanie

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Jeśli są młode i mają ładną skórkę, możesz jedynie dokładnie je obmyć.
  2. Każdego ziemniaka ponacinaj w poprzek na głębokość 4/5 jego grubości, uważając aby nie przeciąć go całkowicie, w odstępach co 3-4 mm. Aby sobie to ułatwić możesz kłaść ziemniaka w drewnianej łyżce i nacinać go aż do jej brzegów.
  3. Wrzuć ziemniaki do gotującej się wody z dodatkiem łyżki cukru na 15 minut, aby nieco je podgotować i wypłukać z pomiędzy nacięć skrobię – dzięki temu kawałki nie będą się ze sobą sklejały, a ziemniaki nie będą tak surowe.
  4. Wyłóż ziemniaki ponacinaną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym, lub rozłóż ja na blaszce.
  5. Skrop ziemniaki oliwą z oliwek, lub posmaruj nią pędzelkiem. Postaraj się aby trochę oliwy dostało się między nacięcia.
  6. Posyp ziemniaki ulubionymi przyprawami, również starając się aby część przypraw dostała się między nacięcia.
  7. Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  8. Piecz około 40 minut, do uzyskania złocistej barwy.
  9. 5 minut przed końcem pieczenia wyciągnij ziemniaki z piekarnika i posmaruj masłem + posyp bułką tartą, lub posyp startym serem żółtym, po czym włóż je ponownie.
  10. Ciesz się smakiem przepysznych ziemniaków pieczonych po szwedzku :)

To ci się przyda

  • piekarnik
  • blaszka z piekarnika/naczynie żaroodporne
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ziemniaki pieczone po szwedzku, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*