Frytki smażone – lepsze niż z McDonald’s :)

Sprawdzony przepis na domowe frytki smażone w oleju

Frytki to jedna z najprostszych w przygotowaniu, a zarazem najsmaczniejszych potraw. Świetnie spisują się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Wiele osób bardzo lubi frytki z Maca (czyli sieci Mc Donald’s), dzięki ich delikatności i chrupkości, z ja przez wiele lat doświadczeń i prób znalazłem sposób na podobne, ale jeszcze lepsze – i to robione w domu :) Jaka jest ich tajemnica? Ich smak i struktura wynika kolejno: z doboru odpowiedniego gatunku ziemniaków, grubości krojenia, sposobu przygotowania oraz smażenia. O ile z grubsza gatunki ziemniaków dostępne w Polsce dobrze nadają się na frytki i ich gatunek nie ma takiego znaczenia, o tyle kluczowe jest poprawne przygotowanie frytek, aby nie były tłuste i glutowate. By frytki były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, najlepiej jest pozbawić je skrobii i podgotować za pomocą wody z cukrem. Oprócz tego najlepiej jest smażyć je dwa razy, gdyż przy wkładaniu ziemniaków do tłuszczu, temperatura oleju spada, a powinny one być smażone w wysokiej temperaturze. Z tego powodu najlepiej smażyć jednorazowo niewielkie porcje, oraz wyjmować je po chwili smażenia i pozwolić olejowi nagrzać się ponownie. Wszystkie szczegóły i kolejne kroki znajdziesz poniżej :) Oto wskazówki jak usmażyć pyszne frytki w domu, w wersji szybkiej, oraz wolniejszej – ale za to najlepszej z możliwych :) Zobacz także przepis na frytki belgjskie.

Składniki

  • ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
  • olej lub frytura
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
  • ok. 2-3 litry oleju lub frytury (tyle ile mieści się we frytkownicy lub garnku)

Przygotowanie

Wersja wolniejsza (ale smaczniejsza ;) ) – z wypłukiwaniem skrobii i dwukrotnym smażeniem

Ta wersja wymaga nieco więcej pracy, lecz pozwala uzyskać znacznie lepsze efekty – dzięki wygotowaniu skrobii z frytek oraz podwójnemu smażeniu, stają się one znacznie bardziej chrupiące z zewnątrz, pozostając miękkie w środku.

  1. Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz. Następnie pokrój je w cienkie paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 4-7 mm. Całego ziemniaka najpierw pokrój na plastry równej grubości, a następnie te plastry podziel na paski, o tej samej szerokości co grubość plastra. W ten sposób frytki będą miały kwadratowy przekrój i usmażą się najbardziej równomiernie :)
  2. Do garnka wlej około 1 litra wody i wsyp 1 łyżkę cukru, po czym ją zagotuj.
  3. Pokrojone ziemniaki wrzuć na 3-5 minut (w zależności od grubości frytek) do gotującej się wody. Nie gotuj ich zbyt długo, aby nie stały się kruche. Wystarczy że nieco się podgotują, a co najważniejsze – zostanie z nich wypłukana skrobia.
  4. Odlej frytki z wody, opłucz je i ponownie odlej, a później odstaw żeby nieco odparowały.
  5. Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 2-3 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
  6. Włóż frytki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz je w gorącym oleju.
  7. Zaczekaj aż frytki usmażą się do stopnia, w którym zaczną wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka.
  8. Poczekaj minutę, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej nieco ostygł oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom) po czym włóż je ponownie do gorącego oleju.
  9. Smaż do uzyskania złocistej barwy i chrupkości (około 1-2 minuty przy drugim włożeniu).
  10. Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  11. Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Potrząśnij nimi kilkukrotnie aby równomiernie rozprowadzić po nich przyprawy. Możesz jeść je z keczupem lub sosami jako oddzielne danie, a także podać do obiadu zamiast ziemniaków.
  12. Ciesz się smakiem pysznych frytek :)

Wersja szybka – najprostsza w możliwych, ale nie aż tak dobra ;)

  1. Obierz ziemniaki ze skórki.
  2. Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz. Następnie pokrój je w cienkie paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 4-7 mm. Całego ziemniaka najpierw pokrój na plastry równej grubości, a następnie te plastry podziel na paski, o tej samej szerokości co grubość plastra. W ten sposób frytki będą miały kwadratowy przekrój i usmażą się najbardziej równomiernie :)
  3. Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 1-2 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
  4. Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz w oleju.
  5. Smaż do uzyskania złocistej barwy.
  6. Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Potrząśnij nimi kilkukrotnie aby równomiernie rozprowadzić po nich przyprawy. Możesz jeść je z keczupem lub sosami jako oddzielne danie, a także podać do obiadu zamiast ziemniaków.

To Ci się przyda

  • frytkownica lub rondel do smażenia frytek
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • garnek do podgotowania frytek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na frytki smażone w oleju, napisz je w komentarzu :)

1 Komentarz

  1. Uwielbiam frytki :D Najlepsze co może być na obiad, można je jeść również same, a pasują niemal do wszystkiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*