Sprawdzony przepis na domowe frytki smażone w oleju
Frytki to jedna z najprostszych w przygotowaniu, a zarazem najsmaczniejszych potraw. Świetnie spisują się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska. Wiele osób bardzo lubi frytki z Maca (czyli sieci Mc Donald’s), dzięki ich delikatności i chrupkości, z ja przez wiele lat doświadczeń i prób znalazłem sposób na podobne, ale jeszcze lepsze – i to robione w domu :) Jaka jest ich tajemnica? Ich smak i struktura wynika kolejno: z doboru odpowiedniego gatunku ziemniaków, grubości krojenia, sposobu przygotowania oraz smażenia. O ile z grubsza gatunki ziemniaków dostępne w Polsce dobrze nadają się na frytki i ich gatunek nie ma takiego znaczenia, o tyle kluczowe jest poprawne przygotowanie frytek, aby nie były tłuste i glutowate. By frytki były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, najlepiej jest pozbawić je skrobii i podgotować za pomocą wody z cukrem. Oprócz tego najlepiej jest smażyć je dwa razy, gdyż przy wkładaniu ziemniaków do tłuszczu, temperatura oleju spada, a powinny one być smażone w wysokiej temperaturze. Z tego powodu najlepiej smażyć jednorazowo niewielkie porcje, oraz wyjmować je po chwili smażenia i pozwolić olejowi nagrzać się ponownie. Wszystkie szczegóły i kolejne kroki znajdziesz poniżej :) Oto wskazówki jak usmażyć pyszne frytki w domu, w wersji szybkiej, oraz wolniejszej – ale za to najlepszej z możliwych :) Zobacz także przepis na frytki belgjskie.
Składniki
- ziemniaki – ok. 2 średniej wielkości ziemniaki na osobę (albo 4 małe, albo 1 duży :) )
- olej lub frytura
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- ok. 2-3 litry oleju lub frytury (tyle ile mieści się we frytkownicy lub garnku)
Przygotowanie
Wersja wolniejsza (ale smaczniejsza ;) ) – z wypłukiwaniem skrobii i dwukrotnym smażeniem
Ta wersja wymaga nieco więcej pracy, lecz pozwala uzyskać znacznie lepsze efekty – dzięki wygotowaniu skrobii z frytek oraz podwójnemu smażeniu, stają się one znacznie bardziej chrupiące z zewnątrz, pozostając miękkie w środku.
- Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz. Następnie pokrój je w cienkie paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 4-7 mm. Całego ziemniaka najpierw pokrój na plastry równej grubości, a następnie te plastry podziel na paski, o tej samej szerokości co grubość plastra. W ten sposób frytki będą miały kwadratowy przekrój i usmażą się najbardziej równomiernie :)
- Do garnka wlej około 1 litra wody i wsyp 1 łyżkę cukru, po czym ją zagotuj.
- Pokrojone ziemniaki wrzuć na 3-5 minut (w zależności od grubości frytek) do gotującej się wody. Nie gotuj ich zbyt długo, aby nie stały się kruche. Wystarczy że nieco się podgotują, a co najważniejsze – zostanie z nich wypłukana skrobia.
- Odlej frytki z wody, opłucz je i ponownie odlej, a później odstaw żeby nieco odparowały.
- Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 2-3 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
- Włóż frytki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz je w gorącym oleju.
- Zaczekaj aż frytki usmażą się do stopnia, w którym zaczną wypływać na powierzchnię i wtedy wyjmij siateczkę z ziemniakami z tłuszczu. To że wypływają oznacza że zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do ich środka.
- Poczekaj minutę, aż olej nagrzeje się ponownie do wysokiej temperatury (wcześniej nieco ostygł oddając swoje ciepło włożonym do niego ziemniakom) po czym włóż je ponownie do gorącego oleju.
- Smaż do uzyskania złocistej barwy i chrupkości (około 1-2 minuty przy drugim włożeniu).
- Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Potrząśnij nimi kilkukrotnie aby równomiernie rozprowadzić po nich przyprawy. Możesz jeść je z keczupem lub sosami jako oddzielne danie, a także podać do obiadu zamiast ziemniaków.
- Ciesz się smakiem pysznych frytek :)
Wersja szybka – najprostsza w możliwych, ale nie aż tak dobra ;)
- Obierz ziemniaki ze skórki.
- Obierz ziemniaki ze skórki i opłucz. Następnie pokrój je w cienkie paski preferowanej przez Ciebie grubości, najlepiej 4-7 mm. Całego ziemniaka najpierw pokrój na plastry równej grubości, a następnie te plastry podziel na paski, o tej samej szerokości co grubość plastra. W ten sposób frytki będą miały kwadratowy przekrój i usmażą się najbardziej równomiernie :)
- Rozgrzej olej we frytkownicy (może być zwykły rondel odporny na wysoką temperaturę) do około 190 stopni. Jeśli nie masz termometru, na próbę możesz zanurzać w gorącym oleju kawałek ziemniaka – jeśli temperatura będzie odpowiednia do smażenia, powinien on mocno skwierczeć. Ilość oleju powinna być taka, aby całkowicie zakryć włożone do niego ziemniaki. Zazwyczaj jest to 1-2 litry w zależności od rozmiaru garnka i wkładanych jednorazowo porcji.
- Włóż ziemniaki do stalowej siateczki (we frytkownicy powinna być, jeśli masz garnek – możesz dokupić, to znacznie wygodniejsze niż odławianie frytek) i zanurz w oleju.
- Smaż do uzyskania złocistej barwy.
- Odsącz frytki z oleju za pomocą siateczki, a potem przełóż je do pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Posyp frytki solą i przyprawą do ziemniaków, wedle uznania. Potrząśnij nimi kilkukrotnie aby równomiernie rozprowadzić po nich przyprawy. Możesz jeść je z keczupem lub sosami jako oddzielne danie, a także podać do obiadu zamiast ziemniaków.
To Ci się przyda
- frytkownica lub rondel do smażenia frytek
- obieraczka
- nóż
- deska do krojenia
- garnek do podgotowania frytek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na frytki smażone w oleju, napisz je w komentarzu :)
Uwielbiam frytki :D Najlepsze co może być na obiad, można je jeść również same, a pasują niemal do wszystkiego.