Zupa pomidorowa z mozzarellą

Sprawdzony przepis na zupę pomidorową z mozzarellą

oto kolejny pomysł na zupę krem – zupa pomidorowa z mozzarellą. Jeśli chcesz zrobić jakąś inną pomidorową niż “tradycyjna”, jest to ciekawa opcja dla Ciebie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę krem – pomidorową z mozzarellą. Zobacz również zupę z pieczonych pomidorów i zupę krem pomidorową z grzankami.

Składniki

  • 700 ml bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 gramów sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek posiekaj.
  2. Do garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
  3. Pod koniec smażenia cebuli dodaj do niej czosnek i smaż kolejne 30 sekund cały czas mieszając.
  4. Dodaj pomidory w puszce i przypraw całość solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz odrobiną cukru. Smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Pomidory z cebulą i czosnkiem zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Ugotowaną zupę ściągnij z palnika i zblenduj na gładką masę.
  7. Mozzarellę odsącz z soku i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj.
  8. Zupę podawaj od razu na gorąco, aby ser mógł się ciągnąć.
  9. Ciesz się smakiem pysznej zupy krem pomidorowej z mozzarellą :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pomidorową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*