Sprawdzony przepis na zupę pomidorową z mozzarellą
oto kolejny pomysł na zupę krem – zupa pomidorowa z mozzarellą. Jeśli chcesz zrobić jakąś inną pomidorową niż „tradycyjna”, jest to ciekawa opcja dla Ciebie. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę krem – pomidorową z mozzarellą. Zobacz również zupę z pieczonych pomidorów i zupę krem pomidorową z grzankami.
Składniki
- 700 ml bulionu jarskiego lub mięsnego
- 2 puszki pomidorów
- 200 gramów sera mozzarella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- szczypta cukru
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek posiekaj.
- Do garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Pod koniec smażenia cebuli dodaj do niej czosnek i smaż kolejne 30 sekund cały czas mieszając.
- Dodaj pomidory w puszce i przypraw całość solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz odrobiną cukru. Smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Pomidory z cebulą i czosnkiem zalej bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Ugotowaną zupę ściągnij z palnika i zblenduj na gładką masę.
- Mozzarellę odsącz z soku i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj.
- Zupę podawaj od razu na gorąco, aby ser mógł się ciągnąć.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy krem pomidorowej z mozzarellą :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pomidorową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis