
Sprawdzony przepis na zupę czosnkową
Zupa czosnkowa to wyjątkowa zupa krem. Jej przyrządzenie jest banalnie proste, a składniki łatwo dostępne. Dzięki czosnkowi jest bardzo zdrowa i aromatyczna, oraz świetnie zgrywa się z pieczywem – najlepiej w formie grzanek. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę czosnkową.
Składniki
- 1 litr wody
- 3 główki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 mała bagietka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek
- *parmezan
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój na kostkę (ok. 1 cm)
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła i dodaj ziemniaki oraz cebulę. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
- Wlej do garnka wodę i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
- Główki czosnku rozdziel na ząbki, obierz i pokrój na ćwiartki.
- Do wywaru dodaj czosnek i przypraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj kolejne 15 minut.
- W międzyczasie bagietkę pokrój na skośne plastry (ok. 2 cm), rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i podsmaż z obu stron do zarumienienia się bagietek.
- Przygotowaną zupę zblenduj blenderem i nałóż na talerz.
- Zupę czosnkową podawaj z grzanką i startym parmezanem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy czosnkowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę czosnkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis