Zupa czosnkowa

Sprawdzony przepis na zupę czosnkową

Zupa czosnkowa to wyjątkowa zupa krem. Jej przyrządzenie jest banalnie proste, a składniki łatwo dostępne. Dzięki czosnkowi jest bardzo zdrowa i aromatyczna, oraz świetnie zgrywa się z pieczywem – najlepiej w formie grzanek. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę czosnkową.

Składniki

  • 1 litr wody
  • 3 główki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mała bagietka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • *parmezan

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój na kostkę (ok. 1 cm)
  2. Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła i dodaj ziemniaki oraz cebulę. Smaż na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
  3. Wlej do garnka wodę i gotuj przez 15 minut pod przykryciem.
  4. Główki czosnku rozdziel na ząbki, obierz i pokrój na ćwiartki.
  5. Do wywaru dodaj czosnek i przypraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj kolejne 15 minut.
  6. W międzyczasie bagietkę pokrój na skośne plastry (ok. 2 cm), rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i podsmaż z obu stron do zarumienienia się bagietek.
  7. Przygotowaną zupę zblenduj blenderem i nałóż na talerz.
  8. Zupę czosnkową podawaj z grzanką i startym parmezanem.
  9. Ciesz się smakiem pysznej zupy czosnkowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę czosnkową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*