Zupa pomidorowa

Sprawdzony przepis na smaczną zupę pomidorową

Zupa pomidorowa zwana potocznie “pomidorówką” to tradycyjna potrawa goszcząca na polskich stołach. Może być robiona od zera, np. na kościach, ale w Polsce jest też często robiona z rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie.  Jeśli więc w lodówce zalega Ci rosół, na bazie takiego bulionu możesz zrobić zupełnie inną zupę :) Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić pyszną zupę pomidorową.

Składniki

  • mięso z kurczaka (2 podudzia/udka) lub żeberka (500 gramów)
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (min. 18%)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • ziarenek pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso przepłucz, zalej 6 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, aby zrobić bulion.
  2. Obierz warzywa, dokładnie umyj i pokrój wedle uznania. Wrzuć do garnka z mięsem i gotuj je do średniej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  3. Aby zagęścić wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką, tak by nie było grudek (można zamiast śmietany użyć wody, wtedy śmietanę dodajemy oddzielnie). Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy i jeszcze raz wymieszaj i wlej do wrzącej zupy, ciągle mieszając.
  4. Gdy wszystko się ładnie połączy zdejmij zupę z ognia.
  5. Spróbuj czy nie trzeba doprawić.
  6. Zupa nabierze lepszego smaku gdy trochę jeszcze postoi pod przykryciem.
  7. Ugotuj lubiany przez Ciebie typ makaronu.
  8. Ciesz się smakiem pysznej zupy pomidorowej :)

To Ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • chochla
  • kubek
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pomidorową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*