
Sprawdzony przepis na smaczną zupę pomidorową
Zupa pomidorowa zwana potocznie „pomidorówką” to tradycyjna potrawa goszcząca na polskich stołach. Może być robiona od zera, np. na kościach, ale w Polsce jest też często robiona z rosołu pozostałego po niedzielnym obiedzie. Jeśli więc w lodówce zalega Ci rosół, na bazie takiego bulionu możesz zrobić zupełnie inną zupę :) Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić pyszną zupę pomidorową.
Składniki
- mięso z kurczaka (2 podudzia/udka) lub żeberka (500 gramów)
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- por
- kawałek selera
- cebula
- 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- pół szklanki kwaśnej śmietany (min. 18%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- liść laurowy
- ziarna ziela angielskiego
- ziarenek pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Mięso przepłucz, zalej 6 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj na średnim ogniu przez około 40 minut, aby zrobić bulion.
- Obierz warzywa, dokładnie umyj i pokrój wedle uznania. Wrzuć do garnka z mięsem i gotuj je do średniej miękkości. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Aby zagęścić wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką, tak by nie było grudek (można zamiast śmietany użyć wody, wtedy śmietanę dodajemy oddzielnie). Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy i jeszcze raz wymieszaj i wlej do wrzącej zupy, ciągle mieszając.
- Gdy wszystko się ładnie połączy zdejmij zupę z ognia.
- Spróbuj czy nie trzeba doprawić.
- Zupa nabierze lepszego smaku gdy trochę jeszcze postoi pod przykryciem.
- Ugotuj lubiany przez Ciebie typ makaronu.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy pomidorowej :)
To Ci się przyda
- garnek z pokrywką
- chochla
- kubek
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pomidorową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis