Zupa marchewkowa

Sprawdzony przepis na zupę marchewkową

Zupa marchewkowa to raczej nietypowy pomysł na obiad. Jest nieco jak zupa krem z dyni, tyle że… z marchewek ;D Jest ona doskonałym źródłem wielu witamin oraz ciekawą alternatywą dla “codziennych” zup. Szczególnie dobrze spisuje się jesienią i zimą, rozgrzewając i dostarczając mnóstwa witamin w te chłodne dni. Poniżej znajdziesz przepis na zupę marchewkową.

Składniki (na 6 porcji)

  • 1 l wody
  • 500 gramów marchewki
  • 200 gramów ziemniaków
  • 1 biała część z pora
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Cebulę, por obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
  2. Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę z porem i smaż co chwilę mieszając przez 5 minut.
  3. Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Wrzuć do garnka.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Wrzuć do garnka.
  6. Zalej warzywa 1 litrem wody. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
  7. Do tym czasie wyciągnij łyżką cedzakową przyprawy.
  8. Zupę ściągnij z palnika i zmiksuj blenderem.
  9. Przypraw solą, pieprzem i papryką słodką. Porządnie wymieszaj.
  10. Zupę marchewkową możesz podawać z posiekanym świeżym koperkiem/natką pietruszki.
  11. Ciesz się smakiem pysznej zupy marchewkowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • blender

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę marchewkową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*