Sprawdzony przepis na zupę marchewkową
Zupa marchewkowa to raczej nietypowy pomysł na obiad. Jest nieco jak zupa krem z dyni, tyle że… z marchewek ;D Jest ona doskonałym źródłem wielu witamin oraz ciekawą alternatywą dla „codziennych” zup. Szczególnie dobrze spisuje się jesienią i zimą, rozgrzewając i dostarczając mnóstwa witamin w te chłodne dni. Poniżej znajdziesz przepis na zupę marchewkową.
Składniki (na 6 porcji)
- 1 l wody
- 500 gramów marchewki
- 200 gramów ziemniaków
- 1 biała część z pora
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie
- Cebulę, por obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę z porem i smaż co chwilę mieszając przez 5 minut.
- Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Wrzuć do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Wrzuć do garnka.
- Zalej warzywa 1 litrem wody. Dodaj ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
- Do tym czasie wyciągnij łyżką cedzakową przyprawy.
- Zupę ściągnij z palnika i zmiksuj blenderem.
- Przypraw solą, pieprzem i papryką słodką. Porządnie wymieszaj.
- Zupę marchewkową możesz podawać z posiekanym świeżym koperkiem/natką pietruszki.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy marchewkowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę marchewkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis