Zupa grzybowa

Sprawdzony przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cały rok na święta Bożego Narodzenia zamiast czekać na barszcz, czekam właśnie na tę zupę. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a z dodatkiem śmietanki jest kremowa i przyjemna w smaku. Poniżej znajdziesz smaczny i prosty przepis na zupę grzybową.

Składniki

  • 2 l bulionu jarskiego
  • 1 kg grzybów leśnych
  • 200 gramów śmietanki 30% lub 36%
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek drobno posiekaj.
  2. Grzyby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
  4. Do czosnku i cebuli dodaj pokrojone grzyby, posiekany koperek i przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
  5. W międzyczasie do garnka wlej 2 litry bulionu i podgrzej. Wlej zawartość patelni do garnka, przypraw tymiankiem i majerankiem oraz gotuj 5 minut.
  6. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru (śmietankę musisz zahartować) i wlej całość do zupy. Gotuj 15 minut.
  7. Zupę podawaj z makaronem, ziemniakami lub z grzankami.
  8. Ciesz się smakiem pysznej zupy grzybowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • szklanka (do zahartowania śmietany)
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grzybową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*