Sprawdzony przepis na zupę grzybową
Zupa grzybowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Cały rok na święta Bożego Narodzenia zamiast czekać na barszcz, czekam właśnie na tę zupę. Jest szybka i prosta w wykonaniu, a z dodatkiem śmietanki jest kremowa i przyjemna w smaku. Poniżej znajdziesz smaczny i prosty przepis na zupę grzybową.
Składniki
- 2 l bulionu jarskiego
- 1 kg grzybów leśnych
- 200 gramów śmietanki 30% lub 36%
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, tymianek, majeranek
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek drobno posiekaj.
- Grzyby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Do czosnku i cebuli dodaj pokrojone grzyby, posiekany koperek i przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż przez 15 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie do garnka wlej 2 litry bulionu i podgrzej. Wlej zawartość patelni do garnka, przypraw tymiankiem i majerankiem oraz gotuj 5 minut.
- Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru (śmietankę musisz zahartować) i wlej całość do zupy. Gotuj 15 minut.
- Zupę podawaj z makaronem, ziemniakami lub z grzankami.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy grzybowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- szklanka (do zahartowania śmietany)
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grzybową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis