Sprawdzony przepis na zupę pieczarkową
Jeśli masz ochotę na zupę zrobioną z grzybów, a nie jest akurat jesień i nie masz pod ręką suszonych ani mrożonych grzybów, możesz zrobić zupę pieczarkową. Jest podobna do zupy grzybowej, a pieczarki można kupić w każdym sklepie ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę pieczarkową.
Składniki
- 1 l bulionu mięsnego lub jarskiego
- 500 gramów pieczarek
- 300 gramów ziemniaków
- 100 gramów śmietany 12% lub 18%
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Pieczarki umyj (lub obierz), pokrój w grubsze plastry (ok. 1 cm).
- Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć cebulę z pieczarkami. Smaż około 5 minut. Wyłącz palnik i zawartość patelni zostaw na później.
- Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę (bok ok. 1 cm), a marchewkę z pietruszką pokrój w plasterki.
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj pokrojone warzywa. Smaż około 5 minut.
- Do dużego garnka wlej 1 l bulionu, dodaj podsmażone ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Całość przypraw ziarnami pieprzu czarnego, ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Zagotuj.
- Do wywaru dodaj pieczarki z cebulą i całość gotuj przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj. Dodaj do zupy i całość przypraw solą i pieprzem.
- Śmietanę wklej do szklanki i zahartuj ją kilkoma łyżkami wywaru. Wlej tak przygotowaną śmietanę do zupy i ponownie zagotuj.
- Zupę podawaj z pieczywem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy pieczarkowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka (do zahartowania śmietany)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pieczarkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis