Zupa kurkowa

Sprawdzony przepis na zupę kurkową

Zupa kurkowa to kolejna, oprócz grzybowej i pieczarkowej zupa, którą można zrobić z grzybów – w tym wypadku z kurek :) Jest to moja ulubiona zupa grzybowa, dzięki wyjątkowemu smakowi kurek. Dorzucając nieco więcej pieprzu i odrobinę chili, można zrobić ją nieco pikantną – dzięki czemu rozgrzewa jeszcze lepiej. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę kurkową.

Składniki

  • 1 l bulionu jarskiego
  • 300 gramów kurek
  • 300 gramów ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek drobno posiekaj.
  2. Kurki umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
  4. Do czosnku i cebuli dodaj pokrojone kurki  i przypraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
  5. W międzyczasie do garnka wlej 1 litr bulionu i podgrzej. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (bok. ok 1 cm). Wrzuć je do garnka i gotuj przez 10 minut.
  6. Wlej zawartość patelni do garnka. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru.
  7. Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj całość do momentu aż warzywa będą miękkie.
  8. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru (śmietankę musisz zahartować) i wlej całość do zupy. Gotuj 15 minut.
  9. Ciesz się smakiem pysznej zupy kurkowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • szklanka (do zahartowania śmietany)
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę kurkową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*