
Sprawdzony przepis na zupę kurkową
Zupa kurkowa to kolejna, oprócz grzybowej i pieczarkowej zupa, którą można zrobić z grzybów – w tym wypadku z kurek :) Jest to moja ulubiona zupa grzybowa, dzięki wyjątkowemu smakowi kurek. Dorzucając nieco więcej pieprzu i odrobinę chili, można zrobić ją nieco pikantną – dzięki czemu rozgrzewa jeszcze lepiej. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę kurkową.
Składniki
- 1 l bulionu jarskiego
- 300 gramów kurek
- 300 gramów ziemniaków
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, chili
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek drobno posiekaj.
- Kurki umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek i cebulę i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Do czosnku i cebuli dodaj pokrojone kurki i przypraw całość solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie do garnka wlej 1 litr bulionu i podgrzej. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę (bok. ok 1 cm). Wrzuć je do garnka i gotuj przez 10 minut.
- Wlej zawartość patelni do garnka. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do wywaru.
- Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj całość do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru (śmietankę musisz zahartować) i wlej całość do zupy. Gotuj 15 minut.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy kurkowej :)
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- szklanka (do zahartowania śmietany)
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę kurkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis