Sprawdzony przepis na zupę borowikową z tymiankiem
Zupa borowikowa podobna jest do zupy grzybowej, lecz zawiera w sobie, jak nietrudno się domyśleć, jedynie borowiki :) Nadają one jej nieco głębszego smaku i wspaniałego aromatu. Najlepsza zupa jest ze świeżych borowików, lecz mrożone lub suszone również dają radę. Poniżej przepis na zupę borowikową z nutą tymianku
Składniki
- 1 litr bulionu jarskiego lub mięsnego
- *300-400 gramów świeżych lub mrożonych borowików
- 50 gramów suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie
- Grzyby suszone wrzuć do garnka, zalej je zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
- Namoczone grzyby wyciągnij z wody za pomocą łyżki cedzakowej i pokrój je na mniejsze części. Nie wylewaj wody po grzybach!
- *Świeże grzyby opłucz, oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń i pokrój na małe kawałki.
- *Mrożone grzyby rozmroź, opłucz i w razie konieczności również pokrój na małe kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Marchewkę i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój na kostkę (ok. 1 cm), a marchewkę w plasterki.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż całość przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Do garnka wrzuć pokrojone grzyby (suszone oraz świeże/mrożone) i zalej całość wodą po moczeniu grzybów i bulionem. Gotuj 20 minut na małym ogniu pod pokrywką.
- Do szklanki wlej śmietankę, dodaj do niej kilka łyżek zupy i wymieszaj. Tak przygotowaną śmietankę wlej do zupy i zagotuj.
- Zupę przypraw szczyptą soli oraz pieprzu i 1 łyżeczką tymianku.
- Tak przygotowaną potrawę podawaj z świeżą natką pietruszki, grzankami lub makaronem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy borowikowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- szklanka
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę borowikową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis