Jesienna zupa z grzybami

Sprawdzony przepis na jesienną zupę z grzybami

Jesień to wyjątkowy czas, w którym przyroda powoli szykuje się do zimowego snu, a w lesie wyrastają… grzyby. Po udanym grzybobraniu trzeba zrobić coś z naszymi łupami, a jedną z opcji jest jesienna zupa z grzybami. Rozgrzewająca, sycąca, idealna na jesienne deszczowe dni. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić pyszną zupę grzybową :)

Składniki

  • bulion drobiowy/warzywny lub ćwiartka kurczaka/żeberka + woda (ok. 4 litry)
  • świeże/mrożone/suszone grzyby – 700 gramów mokrych lub 200 gramów suszonych (przed namoczeniem)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • koperek
  • oliwa/masło/olej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek śmietany 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Wlej do garnka bulion/wodę. Jeśli dodajesz mięso, przepłucz go najpierw pod bieżącą wodą.
  2. Dopraw solą i innymi przyprawami.
  3. Gotuj na średnim ogniu (przez 30 min – gdy jest mięso).
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do garnka.
  5. Obierz marchewkę i czosnek, pokrój w dowolny sposób i wrzuć do garnka.
  6. Na patelnię wrzuć pokrojone grzyby (suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku), smaż na maśle/oliwie/oleju.
  7. Po kilku minutach dorzuć do grzybów pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż dalej.
  8. Gdy grzyby dojdą (nie będą surowe), wrzuć wszystko do zupy.
  9. Zagęszczenie zupy – na patelni po grzybkach wymieszaj na małym ogniu odrobinę np. oliwy oraz z cztery łyżki zupy z garnka z kopczastą łyżką mąki pszennej, do momentu aż zacznie się pienić.
  10. Pokrój koperek i dodaj do zupy.
  11. Ciesz się smakiem pysznej grzybowej :)

To Ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grzybową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*