
Sprawdzony przepis na jesienną zupę z grzybami
Jesień to wyjątkowy czas, w którym przyroda powoli szykuje się do zimowego snu, a w lesie wyrastają… grzyby. Po udanym grzybobraniu trzeba zrobić coś z naszymi łupami, a jedną z opcji jest jesienna zupa z grzybami. Rozgrzewająca, sycąca, idealna na jesienne deszczowe dni. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić pyszną zupę grzybową :)
Składniki
- bulion drobiowy/warzywny lub ćwiartka kurczaka/żeberka + woda (ok. 4 litry)
- świeże/mrożone/suszone grzyby – 700 gramów mokrych lub 200 gramów suszonych (przed namoczeniem)
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- koperek
- oliwa/masło/olej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 łyżek śmietany 30 %
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie
- Wlej do garnka bulion/wodę. Jeśli dodajesz mięso, przepłucz go najpierw pod bieżącą wodą.
- Dopraw solą i innymi przyprawami.
- Gotuj na średnim ogniu (przez 30 min – gdy jest mięso).
- Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do garnka.
- Obierz marchewkę i czosnek, pokrój w dowolny sposób i wrzuć do garnka.
- Na patelnię wrzuć pokrojone grzyby (suszone trzeba wcześniej namoczyć we wrzątku), smaż na maśle/oliwie/oleju.
- Po kilku minutach dorzuć do grzybów pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż dalej.
- Gdy grzyby dojdą (nie będą surowe), wrzuć wszystko do zupy.
- Zagęszczenie zupy – na patelni po grzybkach wymieszaj na małym ogniu odrobinę np. oliwy oraz z cztery łyżki zupy z garnka z kopczastą łyżką mąki pszennej, do momentu aż zacznie się pienić.
- Pokrój koperek i dodaj do zupy.
- Ciesz się smakiem pysznej grzybowej :)
To Ci się przyda
- garnek z pokrywką
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę grzybową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis