Ziemniaki pieczone w piekarniku

Sprawdzony przepis na ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone w piekarniku są ciekawą alternatywą dla tych gotowanych. Przyrządzenie ich trwa niemal tyle samo, a znakomicie pasują one do wielu smażonych dań. W sumie są tak pyszne, że mogą one stanowić danie same w sobie, zwłaszcza jeśli są dobrze przyprawione i podane z różnymi sosami. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na najlepsze ziemniaki z piekarnika.

Składniki

  • ziemniaki – ilość wystarczająca aby wszyscy się najedli, ale mieszcząca się na blachę :)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawy: czosnek, pieprz, papryka ostra (lub inne ulubione)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz (jeśli są stare) lub dokładnie umyj i wyszoruj (jeśli mają cienką i ładną skórkę). Młode ziemniaki ze skórką są smaczniejsze, ale wszystko zależy od preferencji :)
  2. Pokrój ziemniaki w kostkę o bokach długości 2-3 cm.
  3. Zagotuj wodę wraz z łyżką cukru i podgotuj w niej ziemniaki przez ok. 10-12 minut.
  4. zW międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (lub 200 z włączonym termoobiegiem).
  5. Odcedź ziemniaki z wody, poczekaj aż nieco ostygną.
  6. Wrzuć ziemniaki do miski, polej je oliwą z oliwek i posyp przyprawami wedle uznania. Dokładnie wszystko wymieszaj aby ziemniaki były równomiernie pokryte oliwą i przyprawami.
  7. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, równomiernie rozłóż na niej ziemniaki. Ewentualnie weź naczynie żaroodporne i przerzuć ziemniaki do niego, po czym przykryj je pokrywką.
  8. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz do uzyskania złocistej barwy, obracając ziemniaki co ok. 15 minut aby równomiernie się przypiekły. W przypadku gdy są w naczyniu żaroodpornym nie musisz tego robić, ew. możesz raz przez chwilę nimi potrząsnąć i wstawić z powrotem.
  9. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i podziel na porcje. Jeśli podajesz je oddzielnie, najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Jeśli są dodatkiem do obiadu, możesz posypać je koperkiem.
  10. Ciesz się smakiem przepysznych ziemniaków z piekarnika :)

To Ci się przyda

  • blacha i papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia
  • garnek do podgotowania ziemniaków
  • miska do przyprawienia ziemniaków

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ziemniaki z piekarnika, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*