Racuchy z jabłkami

Sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami

Racuchy, podobnie jak naleśniki, wyśmienicie nadają się jako przekąska albo deser – zwłaszcza dla dzieci. Przyrządzenie ich jest łatwe, a składniki łatwo dostępne. Do tego można wzbogacać je rozmaitymi dodatkami. Poniżej przepis na klasyczne racuchy z jabłkami.

Składniki

  • 250 gramów mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 starte jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej roślinny (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Dodaj mąkę (uprzednio przesiej ją), mleko, sodę, cynamon i szczyptę soli.
  4. Składniki mieszaj tak długo, aż będą tworzyć jednolitą masę.
  5. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tartce z grubymi oczkami.
  6. Dodaj starte jabłka do ciasta i wymieszaj.
  7. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie mieszaj (dzięki temu twoje ciasto będzie bardziej puszyste).
  8. Wyłóż jedną łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoty kolor (ok. 1,5min) i przewróć racucha powtarzając czynność
  9. Możesz odłożyć racuchy na ręcznik papierowy, aby ten wsiąknął nadmiar tłuszczu.
  10. Ciesz się smakiem pysznych racuchów :) Możesz posypać je cukrem pudrem lub podać z konfiturą.

To Ci się przyda

  • patelnia
  • tarka
  • mikser lub sama trzepaczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na racuchy, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*