Sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami
Racuchy, podobnie jak naleśniki, wyśmienicie nadają się jako przekąska albo deser – zwłaszcza dla dzieci. Przyrządzenie ich jest łatwe, a składniki łatwo dostępne. Do tego można wzbogacać je rozmaitymi dodatkami. Poniżej przepis na klasyczne racuchy z jabłkami.
Składniki
- 250 gramów mąki
- 200 ml mleka
- 2 starte jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej roślinny (do smażenia)
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek
- Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj mąkę (uprzednio przesiej ją), mleko, sodę, cynamon i szczyptę soli.
- Składniki mieszaj tak długo, aż będą tworzyć jednolitą masę.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tartce z grubymi oczkami.
- Dodaj starte jabłka do ciasta i wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie mieszaj (dzięki temu twoje ciasto będzie bardziej puszyste).
- Wyłóż jedną łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoty kolor (ok. 1,5min) i przewróć racucha powtarzając czynność
- Możesz odłożyć racuchy na ręcznik papierowy, aby ten wsiąknął nadmiar tłuszczu.
- Ciesz się smakiem pysznych racuchów :) Możesz posypać je cukrem pudrem lub podać z konfiturą.
To Ci się przyda
- patelnia
- tarka
- mikser lub sama trzepaczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na racuchy, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis