Sprawdzony przepis na domowy budyń
Domowy budyń to pyszna alternatywa dla budyniu z torebki, który możemy kupić w sklepie. A do tego jest całkowicie naturalny, dzięki czemu idealnie nadaje się jako deser dla dzieci. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić domowy budyń.
Składniki
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 30 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30 gramów masła
Przygotowanie
- Wyjmij potrzebne składniki z lodówki – temperatura pokojowa będzie dla nich bardziej odpowiednia.
- Żółtka wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i 250ml mleka umieść w rondelku.
- Podgrzewaj na małej mocy palnika jednocześnie ciągle mieszając trzepaczką – bardzo ważne jest, żeby składniki połączyły się w jednolity płyn.
- Cały czas podgrzewaj słodkie mleko pilnując żeby się nie przypaliło.
- Do miski dodaj pozostałe 250ml mleka i mąkę ziemniaczaną – wymieszaj je dokładnie.
- Do słodkiego mleka dodaj mleko z mąką ziemniaczaną, pamiętaj żeby ciągle mieszać, to bardzo ważne!
- Gotuj budyń do momentu aż zacznie bulgotać, nie przestawaj mieszać.
- Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej do salaterek (wcześniej możesz przemyć je zimna wodą).
- Podawaj z dżemem, syropem lub owocami. Na koniec ciesz się smakiem pysznego budyniu :)
To Ci się przyda
- trzepaczka
- wysoki garnek
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na domowy budyń, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis