Domowy budyń

Sprawdzony przepis na domowy budyń

Domowy budyń to pyszna alternatywa dla budyniu z torebki, który możemy kupić w sklepie. A do tego jest całkowicie naturalny, dzięki czemu idealnie nadaje się jako deser dla dzieci. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić domowy budyń.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30 gramów masła

Przygotowanie

  1. Wyjmij potrzebne składniki z lodówki – temperatura pokojowa będzie dla nich bardziej odpowiednia.
  2. Żółtka wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i 250ml mleka umieść w rondelku.
  3. Podgrzewaj na małej mocy palnika jednocześnie ciągle mieszając trzepaczką – bardzo ważne jest, żeby składniki połączyły się w jednolity płyn.
  4. Cały czas podgrzewaj słodkie mleko pilnując żeby się nie przypaliło.
  5. Do miski dodaj pozostałe 250ml mleka i mąkę ziemniaczaną – wymieszaj je dokładnie.
  6. Do słodkiego mleka dodaj mleko z mąką ziemniaczaną, pamiętaj żeby ciągle mieszać, to bardzo ważne!
  7. Gotuj budyń do momentu aż zacznie bulgotać, nie przestawaj mieszać.
  8. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej do salaterek (wcześniej możesz przemyć je zimna wodą).
  9. Podawaj z dżemem, syropem lub owocami. Na koniec ciesz się smakiem pysznego budyniu :)

To Ci się przyda

  • trzepaczka
  • wysoki garnek

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na domowy budyń, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*