Sprawdzony przepis na ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to ciekawa alternatywa dla ogórków kiszonych i konserwowych. Dzięki musztardzie nabierają charakterystycznego smaku, a dzięki obraniu i pokrojeniu w ćwiartki często są bardziej miękkie i delikatne niż inne przetwory z ogórków. Dzięki temu świetnie nadają się jako dodatek do obiadu, ale można je używać również do kanapek. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ogórki w musztardzie.
Składniki (3 słoiki o pojemności 1 litra)
- 1 l wody
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka octu 10%
- do każdego słoika: po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
- Ogórki gruntowe porządnie umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców), obierz i pokrój wzdłuż na ćwiartki.
- Na dno słoików wrzuć po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i 1 ząbek czosnku. Na wierzch ułóż pionowo ogórki.
- Teraz zajmij się zalewą. Do garnka wlej 1 litr wody i szklankę octu, dodaj 1,5 szklanki cukru i 2 łyżki soli kamiennej. Zagotuj i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Jak zalewa będzie lekko zimniejsza dodaj musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Słoiki z ogórkami zalej zalewą tak, aby całość pokryć. Słoiki porządnie zakręć.
- Do garnka z szerokim dnem włóż ścierkę, na nią włóż słoiki z ogórkami i zalej je do większej połowy wysokości wodą. Zagotuj.
- Gdy wodę doprowadzisz do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj tak przez kolejne 7-8 minut.
- Słoiki postaw do góry nogami na blacie i przykryj ścierką do całkowitego ostygnięcia.
- Ogórki w musztardzie będą gotowe po minimum 10 dniach.
- Ciesz się smakiem pysznych ogórków w musztardzie :)
To ci się przyda
- 3 słoiki o pojemności 1000 ml
- garnek (do przygotowania zalewy)
- garnek z szerokim dnem (do pasteryzacji)
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- ścierka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki w musztardzie, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis