Ogórki małosolne

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne

Ogórki małosolne to “potrawa” typowo letnia – w końcu wtedy ogórki są najtańsze i najłatwiej dostępne. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi świetnie nadają jako dodatek do obiadu, kanapki, lub jako przekąska. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić ogórki małosolne. Zobacz również przepis na ogórki w musztardzie i ogórki kiszone.

Składniki

  • 2 l wody
  • 6 gałązek kopru
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • liście chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe porządnie umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców).
  2. Czosnek obierz i rozdrobnij na ząbki. Chrzan umyj i pokrój w plastry lub słupki.
  3. Koper umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Połowę kopru i czosnku umieść na dnie słoika/kamionki.
  5. Na koper i czosnek wrzuć umyte ogórki.
  6. Do garnka wlej 2 litry wody i wsyp 3 łyżki soli kamiennej (ok. 50 gramów).
  7. Mieszaj, aby sól się rozpuściła i zagotuj. Całość ostudź (woda przy zalewaniu ogórków powinna być letnia).
  8. Wlej zalewę w słoik/kamionkę (tak, aby ogórki były w całości pokryte wodą).
  9. Na wierzch wrzuć drugą połowę kopru i czosnku, dodaj liście laurowe, liście chrzanu i korzeń chrzanu.
  10. Ogórki przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem (jeżeli robisz je w kamionce) lub przykryj je gazą i ściśnij gumką recepturką (jeżeli robisz je w słoiku).
  11. Ogórki będą gotowe po 3 dniach (woda powinna zacząć mętnieć).
  12. Ciesz się smakiem pysznych ogórków małosolnych :)

To ci się przyda

  • garnek
  • kamionka/słoik
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ręcznik papierowy
  • gaza i gumka recepturka lub talerzyk i kamień

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki małosolne, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*