Sprawdzony przepis na ogórki małosolne
Ogórki małosolne to „potrawa” typowo letnia – w końcu wtedy ogórki są najtańsze i najłatwiej dostępne. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi świetnie nadają jako dodatek do obiadu, kanapki, lub jako przekąska. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić ogórki małosolne. Zobacz również przepis na ogórki w musztardzie i ogórki kiszone.
Składniki
- 2 l wody
- 6 gałązek kopru
- 2 kg ogórków gruntowych
- 6 ząbków czosnku
- 10 cm korzenia chrzanu
- liście chrzanu
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie
- Ogórki gruntowe porządnie umyj (najlepiej gąbką, aby pozbyć się ewentualnych kolców).
- Czosnek obierz i rozdrobnij na ząbki. Chrzan umyj i pokrój w plastry lub słupki.
- Koper umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Połowę kopru i czosnku umieść na dnie słoika/kamionki.
- Na koper i czosnek wrzuć umyte ogórki.
- Do garnka wlej 2 litry wody i wsyp 3 łyżki soli kamiennej (ok. 50 gramów).
- Mieszaj, aby sól się rozpuściła i zagotuj. Całość ostudź (woda przy zalewaniu ogórków powinna być letnia).
- Wlej zalewę w słoik/kamionkę (tak, aby ogórki były w całości pokryte wodą).
- Na wierzch wrzuć drugą połowę kopru i czosnku, dodaj liście laurowe, liście chrzanu i korzeń chrzanu.
- Ogórki przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem (jeżeli robisz je w kamionce) lub przykryj je gazą i ściśnij gumką recepturką (jeżeli robisz je w słoiku).
- Ogórki będą gotowe po 3 dniach (woda powinna zacząć mętnieć).
- Ciesz się smakiem pysznych ogórków małosolnych :)
To ci się przyda
- garnek
- kamionka/słoik
- deska do krojenia
- nóż
- ręcznik papierowy
- gaza i gumka recepturka lub talerzyk i kamień
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki małosolne, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis