Ogórki kanapkowe w plasterkach w zalewie octowej

Sprawdzony przepis na ogórki kanapkowe w zalewie octowej

Ogórki kanapkowe to nic innego niż ogórki konserwowe w plasterkach. Jednakże jako że kroimy je przed zalaniem octem, ich smak jest nieco bardziej intensywny. Jak sama ich nazwa wskazuje, idealnie nadają się do kanapek, ale można podać je również jako dodatek do obiadu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na plasterki ogórków w zalewie octowej.

Składniki

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • pęczek koperku

Zalewa

  • 500 ml wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 250 gramów cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe porządnie umyj i pokrój w plastry (ok. 0,5 cm).
  2. Umieść pokrojone ogórki w słoikach, staraj się ich włożyć jak najwięcej.
  3. Teraz przygotuj zalewę. Do garnka wlej 500 ml wody i 1 szklankę octu, dodaj wszystkie przyprawy, które są wymienione w składnikach do zalewy. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj całość kolejne 5 minut. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
  4. Ogórki w słoikach zalej w całości letnią lub lekko ciepłą zalewą.
  5. Dno garnka z szerokim dnem wyłóż ścierką, włóż słoiki i zalej je wodą do połowy wysokości.
  6. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.
  7. Słoiki wyciągnij i połóż je do góry dnem na blacie, przykryj ścierką i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Ciesz się smakiem pysznych ogórków kanapkowych w zalewie octowej :)

To ci się przyda

  • garnek (do przygotowania zalewy)
  • garnek z szerokim dnem (do pasteryzacji)
  • słoiki
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ściereczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ogórki kanapkowe, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*