Sprawdzony przepis na mizerię ze śmietaną
Mizeria to bardzo smaczna surówka, którą możesz robić przez cały rok. Jest idealnym dodatkiem do obiadu, a w szczególności dań mięsnych. Jest ją bardzo łatwo wykonać, a pasuje niemal do każdej potrawy – przede wszystkim najlepiej zgrywa się z ziemniakami i mięsem, np. schabowym. Poniżej znajdziesz dobry przepis na mizerię ze śmietaną.
Składniki
- 2 duże ogórki gruntowe
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka świeżego koperku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie
- Ogórki umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej 2-3 mm. Wrzuć je do miski.
- Ogórki przypraw solą, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściły sok.
- Odlej wodę z ogórków.
- Do ogórków dodaj śmietanę i koperek. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem oraz szczyptą cukru.
- Ciesz się smakiem pysznej mizerii :)
To ci się przyda
- obieraczka
- deska do krojenia
- nóż
- miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na mizerię, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis