Mizeria ze śmietaną

Sprawdzony przepis na mizerię ze śmietaną

Mizeria to bardzo smaczna surówka, którą możesz robić przez cały rok. Jest idealnym dodatkiem do obiadu, a w szczególności dań mięsnych. Jest ją bardzo łatwo wykonać, a pasuje niemal do każdej potrawy – przede wszystkim najlepiej zgrywa się z ziemniakami i mięsem, np. schabowym. Poniżej znajdziesz dobry przepis na mizerię ze śmietaną.

Składniki

  • 2 duże ogórki gruntowe
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, najlepiej 2-3 mm. Wrzuć je do miski.
  2. Ogórki przypraw solą, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściły sok.
  3. Odlej wodę z ogórków.
  4. Do ogórków dodaj śmietanę i koperek. Dopraw sokiem z cytryny, pieprzem oraz szczyptą cukru.
  5. Ciesz się smakiem pysznej mizerii :)

To ci się przyda

  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • nóż
  • miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na mizerię, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*