Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Szukasz pomysłu na zdrowy, lecz smaczny deser? Oto on: ryż na mleku, z jabłkami i cynamonem (czyli trochę jak szarlotka, tylko z ryżu :D ). Jest to pyszne danie, odpowiednio słodkie i cieszące brzuchy, a do tego zdrowe i naturalne. Dlatego też świetnie nadaje się jako deser dla dzieci, ale i wielu dorosłych nie pogardzi takim przysmakiem. Oto przepis na pyszny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem :)

Składniki

  • 200 gramów ryżu
  • 400 ml mleka
  • 50 gramów cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 średniej wielkości jabłka
  • 50 gramów masła + masło do natłuszczenia foremki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Przygotowanie

  1. Ryż wsyp do garnka z mlekiem, 25 gramów masła, 25 gramów cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  2. Gotuj, aż będzie miękki, ok. 15-20 min. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby ryż nie przywarł do garnka.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Podsmaż z pozostałym cukrem, masłem i łyżeczką cynamonu. Kiedy jabłka zmiękną, zdejmij je z ognia.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i natłuść naczynie żaroodporne. Wyłóż do niego połowę ryżu, całość jabłek i pozostały ryż.
  6. Przykryj folią aluminiową lub przykrywką i piecz ok. 25-35 min.
  7. Po wyjęciu górę posyp cynamonem.
  8. Możesz podawać ze słodką śmietaną.
  9. Ciesz się smakiem pysznego ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem :)

To Ci się przyda

  • tarka
  • naczynie żaroodporne
  • garnek
  • miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*