Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Szukasz pomysłu na zdrowy, lecz smaczny deser? Oto on: ryż na mleku, z jabłkami i cynamonem (czyli trochę jak szarlotka, tylko z ryżu :D ). Jest to pyszne danie, odpowiednio słodkie i cieszące brzuchy, a do tego zdrowe i naturalne. Dlatego też świetnie nadaje się jako deser dla dzieci, ale i wielu dorosłych nie pogardzi takim przysmakiem. Oto przepis na pyszny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem :)
Składniki
- 200 gramów ryżu
- 400 ml mleka
- 50 gramów cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 średniej wielkości jabłka
- 50 gramów masła + masło do natłuszczenia foremki
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól
Przygotowanie
- Ryż wsyp do garnka z mlekiem, 25 gramów masła, 25 gramów cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
- Gotuj, aż będzie miękki, ok. 15-20 min. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby ryż nie przywarł do garnka.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Podsmaż z pozostałym cukrem, masłem i łyżeczką cynamonu. Kiedy jabłka zmiękną, zdejmij je z ognia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i natłuść naczynie żaroodporne. Wyłóż do niego połowę ryżu, całość jabłek i pozostały ryż.
- Przykryj folią aluminiową lub przykrywką i piecz ok. 25-35 min.
- Po wyjęciu górę posyp cynamonem.
- Możesz podawać ze słodką śmietaną.
- Ciesz się smakiem pysznego ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem :)
To Ci się przyda
- tarka
- naczynie żaroodporne
- garnek
- miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis