
Sprawdzony przepis na kotlety mielone
Kotlety mielone to niemalże synonim polskości. Wielu z nas kojarzą się one z niedzielnym obiadem, wraz z pysznymi ziemniaczkami i surówką. Są one stosunkowo tanie i łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim – przepyszne. Poniżej znajdziesz dobry przepis jak zrobić kotlety mielone.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego (może być z szynki wieprzowej, może być z indyka, może być wieprzowo-wołowe, co kto lubi :) )
- 1 mała bułka, np. kajzerka (najlepiej czerstwa)
- mleko lub woda (do namoczenia bułki)
- cebula
- 1 jajko
- łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, inne ulubione przyprawy do smaku
- bułka tarta (do obtoczenia)
- olej, smalec lub masło (do smażenia)
Przygotowanie
- Bułkę zalej wodą lub mlekiem i odstaw na 15 minut aby namiękła.
- Cebulę zetrzyj na tarce lub drobniutko pokrój (wtedy warto nieco ją podsmażyć i zeszklić).
- Do dużej miski wrzuć mięso mielone, cebulę, jajko, przyprawy oraz namoczoną bułkę (wyciśnij ją nieco przed dodaniem), dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aby stanowiły jednolitą masę.
- W miarę ugniatania masy, dodawaj trochę wody, a jeśli bardzo mocno się klei, możesz dolać odrobinę oleju lub oliwy.
- Uformuj kotlety. Dużo zależy od preferencji, ale ja polecam aby były około 7 cm długie, 5 cm szerokie i dość płaske (2 cm).
- Obtocz kotlety w bułce tartej i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Obsmaż kotlety równomiernie z obu stron na średnim ogniu, aby z zewnątrz były zarumienione, a w środku nie były surowe. Ew. możesz podsmażyć je z obu stron, a później włożyć do naczynia żaroodpornego w piekarniku ustawionym na 160 stopni na 12-15 minut, aby dogrzały się w środku.
- Ciesz się smakiem przepysznych kotletów mielonych :) Najlepiej smakują rzecz jasna w tradycyjnej formie – z ziemniaczkami i mizerią lub buraczkami.
To Ci się przyda
- patelnia
- tarka
- miska
- nóż i deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kotlety mielone, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis