Wojskowa grochówka

Sprawdzony przepis na wojskową grochówkę

Każdy kto był w wojsku wie, że nie ma nic lepszego po męczącym dniu niż duża miska gorącej, parującej zupy. Zupa grochowa spełnia wszelkie wymogi na idealne jedzenie dla żołnierzy – jest prosta w przygotowaniu, zdrowa, smaczna, a przede wszystkim – niezwykle sycąca, dostarczając mnóstwo energii i węglowodanów, tak potrzebnych żołnierzom. Jak to się mawia, wojskowa grochówka jest zrobiona poprawnie wtedy, gdy po wbiciu w nią łyżki, ta po puszczeniu nadal stoi. Powinna więc ona być gęsta i “treściwa”, aby nawet niewielka jej ilość dawała dużo energii i wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz przepis na porządną wojskową grochówkę (dla małego oddziału, albo całej rodziny na 2 dni :) ):

Składniki (na 10 porcji)

  • 600 g grochu łuskanego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 kiełbasa (pół pęta)
  • 400 gramów boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • dwie kostki wołowe lub rosołowe
  • przyprawa uniwersalna
  • pieprz
  • chili (jeśli lubisz wersję nieco pikantniejszą i jeszcze bardziej “rozgrzewającą” :) )

Przygotowanie

  1. Wrzuć groch do dużego garnka (przynajmniej 5 litrów), zalej wodą i porządnie przepłucz dłonią, 2 razy zmieniając wodę. Na końcu zostaw ilość wody o połowę większą niż ilość grochu i postaw na średnim ogniu. Gdyby podczas gotowania tworzyła się piana, zbieraj ją łyżką i wyrzucaj do zlewu. W razie gdyby groch wchłonął całą wodę, dolewaj jej po pół szklanki.
  2. Do wody wrzuć 2 kostki wołowe/rosołowe i je rozpuść tworząc bulion.
  3. Obierz i pokrój w kostkę cebule. Pokrój w nieco grubszą kostkę boczek i kiełbasę.
  4. Na patelnię wrzuć łyżkę masła, cebulę, kiełbasę i boczek, podsmaż wszystko aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia się kiełbasy oraz boczku. Po usmażeniu przelej wszystko do garnka z grochem i wymieszaj. Zmniejsz ogień do małego (aby tylko “pyrkało”), przykryj garnek pokrywką i gotuj tak przez około 1,5 godziny, co pół godziny mieszając.
  5. Obierz i pokrój w kostkę (nieco większą niż kiełbasy i boczku) ziemniaki. Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę wrzuć do garnka, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut już bez pokrywki, aby lepiej orientować się w aromacie (który już powinien się pojawić) i ocenić zapotrzebowanie na przyprawy.
  6. Dodaj przyprawy (uważaj z chili, łatwo przesadzić :) ), wymieszaj, i delikatnie, aby się nie poparzyć, spróbuj smaku zupy. W razie potrzeby dodaj przyprawy której Ci brakuje. Gotuj wszystko jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zupa zacznie gęstnieć, a groch stanie się miękki. Potem odstaw garnek na pół godziny do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przed nakładaniem zupy również wszystko zamieszaj.
  7. Ciesz się smakiem pysznej grochówki, aczkolwiek pełnię smaku osiągnie ona po kilku godzinach swobodnego stania, lub następnego dnia, kiedy wszystko sobą w pełni przesiąknie :) Odgrzewając ją dolewaj ćwierć szklanki wody aby uzupełnić to co wyparowało, gdyż po zastygnięciu grochówka zmienia swój stan w prawie stały, stając się płynna dopiero po podgrzaniu ;)

To Ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • opcjonalnie: tarka do starcia marchewki

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na wojskową grochówkę, napisz je w komentarzu :)

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*