Zupa szczawiowa

Sprawdzony przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa to klasyk polskiej kuchni. Tradycyjnie podawana jest z jajkiem, najczęściej robiona na mięsie, lecz może być również podawana w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz dobry przepis na typową polską zupę szczawiową.

Składniki (na 6 porcji)

  • 2 l wody
  • 500 gramów żeberek
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 300 gramów szczawiu
  • włoszczyzna
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 gramów śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Żeberka i skrzydełka kurczaka umyj, wrzuć do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 15 minut.
  2. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową.
  3. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (ok. 1,5cm).
  4. Włoszczyznę i cebulę obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
  5. Do wywaru dodaj włoszczyznę, cebulę i ziemniaki. Gotuj do miękkości.
  6. Z wywaru wyciągnij mięso, przyprawy i wszystkie warzywa. Ostudź warzywa.
  7. Ostudzoną marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do wywaru.
  8. Szczaw dokładnie umyj, odsącz i posiekaj. Dodaj do wywaru. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut.
  9. Mąkę połącz ze śmietaną i stopniowo dodawaj ją do zupy. Pamiętaj o tym, aby najpierw zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru. Zagotuj.
  10. Zupę szczawiową możesz podawać z jajami ugotowanymi na twardo.
  11. Ciesz się smakiem pysznej zupy szczawiowej. :)

To ci się przyda

  • garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę szczawiową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*