Sprawdzony przepis na zupę szczawiową
Zupa szczawiowa to klasyk polskiej kuchni. Tradycyjnie podawana jest z jajkiem, najczęściej robiona na mięsie, lecz może być również podawana w wersji wegetariańskiej. Poniżej znajdziesz dobry przepis na typową polską zupę szczawiową.
Składniki (na 6 porcji)
- 2 l wody
- 500 gramów żeberek
- 4 skrzydełka kurczaka
- 300 gramów szczawiu
- włoszczyzna
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 200 gramów śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Żeberka i skrzydełka kurczaka umyj, wrzuć do garnka i zalej 2 l wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj od momentu zawrzenia na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Zbierz szumowiny łyżką cedzakową.
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę (ok. 1,5cm).
- Włoszczyznę i cebulę obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
- Do wywaru dodaj włoszczyznę, cebulę i ziemniaki. Gotuj do miękkości.
- Z wywaru wyciągnij mięso, przyprawy i wszystkie warzywa. Ostudź warzywa.
- Ostudzoną marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do wywaru.
- Szczaw dokładnie umyj, odsącz i posiekaj. Dodaj do wywaru. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut.
- Mąkę połącz ze śmietaną i stopniowo dodawaj ją do zupy. Pamiętaj o tym, aby najpierw zahartować śmietanę kilkoma łyżkami wywaru. Zagotuj.
- Zupę szczawiową możesz podawać z jajami ugotowanymi na twardo.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy szczawiowej. :)
To ci się przyda
- garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę szczawiową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis