Sprawdzony przepis na kapuśniak
Kapuśniak to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jest smaczny, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na sezon jesienno-zimowy. Najlepiej jeść go z chlebem – bo bez chleba się nie najesz :) Ale świetnie smakuje również z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i okraszonymi skwarkami. Poniżej znajdziesz dobry przepis na kapuśniak.
Składniki
- 2 l wody
- 500 gramów żeberek
- 250 gramów włoszczyzny
- 300 gramów kapusty kiszonej
- 200 gramów ziemniaków
- 100 gramów boczku wędzonego
- 20 gramów mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- sól, pieprz mielony, cukier
Przygotowanie
- Mięso opłucz, pokrój na mniejsze części. Włóż do dużego garnka, zalej zimną wodę, dodaj sól i gotuj ok. 15 minut.
- Włoszczyznę oczyść, obierz i wrzuć do wywaru.
- Do wywaru wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut.
- Po 10 minutach wyciągnij przyprawy, włoszczyznę oraz mięso z wywaru.
- Ziemniaki oczyść, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wywaru.
- Kapustę kiszoną oczyść i posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj do miękkości.
- Boczek wędzony podsmaż na patelni do zarumienienia się mięsa.
- Podsmażony boczek dodaj do wywaru. Tłuszcz zostaw na patelni.
- Dodaj mąkę do pozostałego tłuszczu i sporządź zasmażkę.
- Dodaj stopniowo zasmażkę do zupy, energicznie ją mieszając. Gotuj 10 minut.
- Dopraw zupę solą, mielonym pieprzem oraz odrobiną cukru.
- Ciesz się smakiem pysznego kapuśniaka ;) Najlepiej podawaj go ze świeżym chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kapuśniak, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis