Kapuśniak

Sprawdzony przepis na kapuśniak

Kapuśniak to jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup. Jest smaczny, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na sezon jesienno-zimowy. Najlepiej jeść go z chlebem – bo bez chleba się nie najesz :) Ale świetnie smakuje również z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i okraszonymi skwarkami. Poniżej znajdziesz dobry przepis na kapuśniak.

Składniki

  • 2 l wody
  • 500 gramów żeberek
  • 250 gramów włoszczyzny
  • 300 gramów kapusty kiszonej
  • 200 gramów ziemniaków
  • 100 gramów boczku wędzonego
  • 20 gramów mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól, pieprz mielony, cukier

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, pokrój na mniejsze części. Włóż do dużego garnka, zalej zimną wodę, dodaj sól i gotuj ok. 15 minut.
  2. Włoszczyznę oczyść, obierz i wrzuć do wywaru.
  3. Do wywaru wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut.
  4. Po 10 minutach wyciągnij przyprawy, włoszczyznę  oraz mięso z wywaru.
  5. Ziemniaki oczyść, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do wywaru.
  6. Kapustę kiszoną oczyść i posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj do miękkości.
  7. Boczek wędzony podsmaż na patelni do zarumienienia się mięsa.
  8. Podsmażony boczek dodaj do wywaru. Tłuszcz zostaw na patelni.
  9. Dodaj mąkę do pozostałego tłuszczu i sporządź zasmażkę.
  10. Dodaj stopniowo zasmażkę do zupy, energicznie ją mieszając. Gotuj 10 minut.
  11. Dopraw zupę solą, mielonym pieprzem oraz odrobiną cukru.
  12. Ciesz się smakiem pysznego kapuśniaka ;) Najlepiej podawaj go ze świeżym chlebem lub młodymi ziemniaczkami.

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na kapuśniak, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*