Zupa porowo-serowa

Sprawdzony przepis na zupę porowo-serową

Zupa krem porowo-serowa to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Łączy w sobie typową zupę krem i zupę serową. Jest bardzo zdrowa, ale przede wszystkim – pyszmna. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę porowo-serową.

Składniki

  • 1 litr bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 2 duże pory
  • 200 gramów sera gouda lub cheddar
  • 1 średnia cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok 0,5 cm). Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Por umyj, pozbądź się zewnętrznych liści i pokrój w krążki.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i pora oraz smaż do momentu aż oba warzywa się zeszklą.
  4. Dodaj pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Smaż przez 3 minuty co chwilę mieszając.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
  6. W międzyczasie natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
  7. Gdy wywar się ugotuje dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
  8. Ściągnij wywar z palnika i zblenduj blenderem na gładką masę.
  9. Zupę krem ponownie postaw na palnik i wrzuć do niego starty ser, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby ser porządnie się rozpuścił.
  10. Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
  11. Ciesz się smakiem pysznej zupy porowo-serowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę porowo-serową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*