Sprawdzony przepis na zupę porowo-serową
Zupa krem porowo-serowa to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Łączy w sobie typową zupę krem i zupę serową. Jest bardzo zdrowa, ale przede wszystkim – pyszmna. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zupę porowo-serową.
Składniki
- 1 litr bulionu jarskiego lub mięsnego
- 2 duże pory
- 200 gramów sera gouda lub cheddar
- 1 średnia cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok 0,5 cm). Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części.
- Por umyj, pozbądź się zewnętrznych liści i pokrój w krążki.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i pora oraz smaż do momentu aż oba warzywa się zeszklą.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Smaż przez 3 minuty co chwilę mieszając.
- Zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw (ok. 20 minut).
- W międzyczasie natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
- Gdy wywar się ugotuje dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki.
- Ściągnij wywar z palnika i zblenduj blenderem na gładką masę.
- Zupę krem ponownie postaw na palnik i wrzuć do niego starty ser, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj, aby ser porządnie się rozpuścił.
- Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy porowo-serowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę porowo-serową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis