Sprawdzony przepis na zupę marchewkową z curry
Zupa marchewkowa to z pewnością nietypowy rodzaj zupy. Jednak warto jej spróbować, bo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna. Nie trzeba chyba również wspominać, jak zdrowe są marchewki ;) Poniżej znajdziesz przepis na zupę marchewkową z curry.
Składniki
- 1 l wody
- 500 gramów marchewki
- 200 gramów ziemniaków
- 1 pietruszka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 biała część z pora
- 1 cebula
- pół łyżeczki przyprawy curry
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka słodka, chili (jeśli wolisz aby była nieco bardziej pikantna ;) )
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Cebulę, por obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Do garnka wlej 1 łyżkę oleju, dodaj cebulę z porem i smaż co chwilę mieszając przez 5 minut.
- Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Wrzuć do garnka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Wrzuć do garnka.
- Zalej warzywa 1 litrem wody. Dodaj pół łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz i paprykę słodką. Jeśli lubisz kiedy zupa jest nieco pikantna, dodaj również chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut do miękkości warzyw.
- Zupę ściągnij z palnika, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj blenderem.
- Zupę marchewkową z curry możesz podawać z posiekanym świeżym koperkiem/natką pietruszki, migdałami lub posypaną słodką papryką.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy marchewkowej z curry :)
To ci się przyda
- duży garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- blender
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę marchewkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis