Sprawdzony przepis na zupę pho
Zupa Pho to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni azjatyckiej. Wywodzi się ona z kuchni wietnamskiej, która to słynie z względnie lekkich, ale bardzo smacznych i aromatycznych potraw. Wiele knajpek specjalizuje się właściwie tylko w nich, gdyż oferuje ona tak duże bogactwo smaków. Można by uznać, że jest to taki azjatycki „rosół”, gdyż jej idea jest podobna – wywar przyrządzony na mięsie podawany z makaronem. Tradycyjnie zupa ta składa się głównie z makaronu ryżowego i różnego rodzaju mięs, od kurczaka, przez wołowinę, aż po wieprzowinę. Oto przepis na tradycyjną zupę Pho.
Składniki
- 2 litry wody
- 500 gramów wołowiny z kością
- 200 gramów polędwicy wołowej/łopatki/piersi z kurczaka (zależy czy Pho ma być z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem)
- 300 gramów makaronu ryżowego
- 50 ml sosu rybnego
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 1 korzeń cynamonu
- 4 cm świeżego imbiru
- 3 sztuki gwiazdki anyżu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka kolendry
- garść kiełków fasoli mung
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój na mniejsze części i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Wołowinę z kością umyj, osusz ręcznikiem papierowym i połóż ją pomiędzy warzywami.
- Mięso z warzywami piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
- W międzyczasie świeży imbir obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Upieczone warzywa z mięsem wrzuć do garnka, zalej je 2 litrami wody. Dodaj korzeń cynamonu, świeży imbir, anyż, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego. Gotuj pod przykryciem 3-4 godziny na małym ogniu.
- Polędwicę wołową/łopatkę/pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w jak najcieńsze plasterki, a następnie w węższe paski. Przypraw je i podsmaż, po czym odłóż do ostygnięcia. Możesz również dołożyć je do zupy surowe, jeśli pokroisz je bardzo cienko.
- Po tym czasie łyżką cedzakową ściągnij szumowiny powstałe na wskutek gotowania mięsa, wrzuć do garnka polędwicę/łopatkę oraz sos rybny. Gotuj 15 minut.
- W trakcie gotowania się wywaru ugotuj makaron ryżowy według wskazówek na opakowaniu.
- Szczypiorek i kolendrę umyj i pokrój na kawałeczki. Czerwoną cebulę pokrój na plasterki i porozdzielaj na „pierścienie”.
- Wywar przecedź przez sitko, aby otrzymać czysty bulion.
- Gotowy makaron odcedź i przełóż do miski. Na makaron połóż mięso: polędwicę/łopatkę/kurczaka (podsmażone lub surowe), dorzuć kiełki, pokrojony szczypiorek, kilka pierścieni czerwonej cebuli i zalej to przygotowanym bulionem. Przyozdób pokrojoną kolendrą.
- Gotową zupę możesz doprawić sosem sojowym lub sokiem z limonki.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy Pho :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- blacha do pieczenia
- ręcznik papierowy
- obieraczka
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pho, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis