Zupa Pho

Sprawdzony przepis na zupę pho

Zupa Pho to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni azjatyckiej. Wywodzi się ona z kuchni wietnamskiej, która to słynie z względnie lekkich, ale bardzo smacznych i aromatycznych potraw. Wiele knajpek specjalizuje się właściwie tylko w nich, gdyż oferuje ona tak duże bogactwo smaków. Można by uznać, że jest to taki azjatycki “rosół”, gdyż jej idea jest podobna – wywar przyrządzony na mięsie podawany z makaronem. Tradycyjnie zupa ta składa się głównie z makaronu ryżowego i różnego rodzaju mięs, od kurczaka, przez wołowinę, aż po wieprzowinę. Oto przepis na tradycyjną zupę Pho.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 500 gramów wołowiny z kością
  • 200 gramów polędwicy wołowej/łopatki/piersi z kurczaka (zależy czy Pho ma być z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem)
  • 300 gramów makaronu ryżowego
  • 50 ml sosu rybnego
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń cynamonu
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 sztuki gwiazdki anyżu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka kolendry
  • garść kiełków fasoli mung

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój na mniejsze części i ułóż na blaszce do pieczenia.
  2. Wołowinę z kością umyj, osusz ręcznikiem papierowym i połóż ją pomiędzy warzywami.
  3. Mięso z warzywami piecz w 200 stopniach przez 30 minut.
  4. W międzyczasie świeży imbir obierz i pokrój w cienkie plastry.
  5. Upieczone warzywa z mięsem wrzuć do garnka, zalej je 2 litrami wody. Dodaj korzeń cynamonu, świeży imbir, anyż, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu czarnego. Gotuj pod przykryciem 3-4 godziny na małym ogniu.
  6. Polędwicę wołową/łopatkę/pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w jak najcieńsze plasterki, a następnie w węższe paski. Przypraw je i podsmaż, po czym odłóż do ostygnięcia. Możesz również dołożyć je do zupy surowe, jeśli pokroisz je bardzo cienko.
  7. Po tym czasie łyżką cedzakową ściągnij szumowiny powstałe na wskutek gotowania mięsa, wrzuć do garnka polędwicę/łopatkę oraz sos rybny. Gotuj 15 minut.
  8. W trakcie gotowania się wywaru ugotuj makaron ryżowy według wskazówek na opakowaniu.
  9. Szczypiorek i kolendrę umyj i pokrój na kawałeczki. Czerwoną cebulę pokrój na plasterki i porozdzielaj na “pierścienie”.
  10. Wywar przecedź przez sitko, aby otrzymać czysty bulion.
  11. Gotowy makaron odcedź i przełóż do miski. Na makaron połóż mięso: polędwicę/łopatkę/kurczaka (podsmażone lub surowe), dorzuć kiełki, pokrojony szczypiorek, kilka pierścieni czerwonej cebuli i zalej to przygotowanym bulionem. Przyozdób pokrojoną kolendrą.
  12. Gotową zupę możesz doprawić sosem sojowym lub sokiem z limonki.
  13. Ciesz się smakiem pysznej zupy Pho :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • blacha do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • obieraczka
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę pho, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*