Sprawdzony przepis na szaszłyki
Szaszłyki, to obok kiełbaski i karkówki, klasyk polskiego grilla. Można je zrobić na wiele sposobów, oraz dobierając różne składniki. Ważne jest tylko to, aby wszystkie kawałki potrzebowały mniej więcej takiego samego czasu aby „dojść” oraz nie spadły z patyczka ;) Najbardziej popularne to papryka, cebula i cukinia, które świetnie spisują się na grillu i pasują do mięsa. Oprócz tego można dodać małe pomidorki koktajlowe, bakłażan itp. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na typowe szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią.
Składniki (20 szaszłyków)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula zwykła lub czerwona
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
Marynata
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta oregano
- szczypta chili
Dodatkowo
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Do miski wlej 3 łyżki oleju i sok z cytryny, wsyp sól, pieprz, chili, oregano i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
- Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i chrząstek, pokrój w równe kostki (bok ok. 2 cm). Wrzuć do miski z marynatą i wstaw całość do lodówki na minimum 30 minut.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w równą kostkę (bok ok. 2 cm).
- Cukinię obierz, umyj i również pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki.
- Zacznij nabijać składniki na patyczek w tej kolejności: cukinia-papryka-kurczak-cebula-papryka. Na patyczku powinny być 3 takie warstwy.
- Gotowe szaszłyki grilluj z każdej strony po 2-3 minuty. Pod koniec grillowania posmaruj je olejem wymieszanym z miodem.
- Szaszłyki podawaj z sosem czosnkowym, tatarskim lub z tzatziki.
- Ciesz się smakiem pysznych szaszłyków z grilla :)
To ci się przyda
- miska
- deska do krojenia
- nóż
- patyczki do szaszłyków
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na szaszłyki z grilla, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis