Rosół z kaczki

Sprawdzony przepis na rosół z kaczki

Rosół z kaczki to ciekawa alternatywa dla typowego rosołu z kury. Kaczki są nieco bardziej tłuste niż kury, a ich mięśnie są gęstsze, co wpływa na smak zupy – oczywiście pozytywnie :) Wszak mięso kaczki jest znacznie droższe niż kury. Dodatek lubczyku z kolei nadaje rosołowi wspaniałego aromatu, a natka pietruszki – ładnie go ozdabia i wzbogaca smak. Poniżej znajdziesz przepis na rosół z kaczki z lubczykiem.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1 porcja rosołowa z kaczki (szyja, udo, korpus itp.)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • pół selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, maggi, przyprawa uniwersalna

Przygotowanie

  1. Kaczkę opłucz i włóż do garnka, oraz zalej wodą. Wstaw na duży ogień, a gdy zacznie się gotować, zmniejsz go aby tylko “pyrkało”. Możesz dodać 1-2 kostki rosołowe lub bulion warzywny.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze części (ćwiartki albo kostkę).
  3. Cebulę obierz i opal nad palnikiem (jeżeli nie masz takiej możliwości możesz pominąć krok z opalaniem – wtedy pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni).
  4. Podczas gotowania mięsa po ok. pół godziny powinny pojawić się szumowiny. Zbierz je łyżką i wyrzuć do zlewu.
  5. Po obczyszczeniu z szumowin do garnka dorzuć pokrojone warzywa i cebulę. Do wody wrzuć również 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
  6. Rosół gotuj minimum 90 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  7. 5 minut przed końcem gotowania wrzuć do rosołu gałązki lubczyku. Kończąc gotowanie, wyjmij je z wody
  8. Spróbuj rosołu. Dopraw go solą oraz pieprzem, a jeśli chcesz – również maggi lub przyprawą uniwersalną.
  9. Poczekaj pół godziny i pozwól rosołowi “przesiąknąć” smakami oraz nieco ostygnąć.
  10. Tak przygotowany rosół możesz podawać z mięsem z kaczki, ugotowaną marchewką, makaronem lub z lanymi kluskami. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki.
  11. Ciesz się smakiem pysznego rosołu z kaczki :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • obieraczka
  • nóż
  • łyżka cedzakowa

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na rosół, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*