Sprawdzony przepis na rosół z kaczki
Rosół z kaczki to ciekawa alternatywa dla typowego rosołu z kury. Kaczki są nieco bardziej tłuste niż kury, a ich mięśnie są gęstsze, co wpływa na smak zupy – oczywiście pozytywnie :) Wszak mięso kaczki jest znacznie droższe niż kury. Dodatek lubczyku z kolei nadaje rosołowi wspaniałego aromatu, a natka pietruszki – ładnie go ozdabia i wzbogaca smak. Poniżej znajdziesz przepis na rosół z kaczki z lubczykiem.
Składniki
- 2 litry wody
- 1 porcja rosołowa z kaczki (szyja, udo, korpus itp.)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- pół selera
- pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki lubczyku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, maggi, przyprawa uniwersalna
Przygotowanie
- Kaczkę opłucz i włóż do garnka, oraz zalej wodą. Wstaw na duży ogień, a gdy zacznie się gotować, zmniejsz go aby tylko „pyrkało”. Możesz dodać 1-2 kostki rosołowe lub bulion warzywny.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze części (ćwiartki albo kostkę).
- Cebulę obierz i opal nad palnikiem (jeżeli nie masz takiej możliwości możesz pominąć krok z opalaniem – wtedy pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni).
- Podczas gotowania mięsa po ok. pół godziny powinny pojawić się szumowiny. Zbierz je łyżką i wyrzuć do zlewu.
- Po obczyszczeniu z szumowin do garnka dorzuć pokrojone warzywa i cebulę. Do wody wrzuć również 2 liście laurowe, 3 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
- Rosół gotuj minimum 90 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- 5 minut przed końcem gotowania wrzuć do rosołu gałązki lubczyku. Kończąc gotowanie, wyjmij je z wody
- Spróbuj rosołu. Dopraw go solą oraz pieprzem, a jeśli chcesz – również maggi lub przyprawą uniwersalną.
- Poczekaj pół godziny i pozwól rosołowi „przesiąknąć” smakami oraz nieco ostygnąć.
- Tak przygotowany rosół możesz podawać z mięsem z kaczki, ugotowaną marchewką, makaronem lub z lanymi kluskami. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki.
- Ciesz się smakiem pysznego rosołu z kaczki :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- obieraczka
- nóż
- łyżka cedzakowa
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na rosół, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis