Placki ziemniaczane

Sprawdzony przepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych potraw. Te przyrządzone z młodych ziemniaków są nieco trudniejsze do usmażenia, ale wynagradzają to niesamowitym smakiem. Placki ziemniaczane najsmaczniejsze są tuż po usmażeniu, więc jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej porcji na raz, usmaż połowę, a pozostałą masę zakryj pokrywką i zostaw w lodówce, aby usmażyć więcej później – w ten sposób placki zawsze będą świeże i smaczne ;) Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić pyszne placki ziemniaczane.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 50 gramów mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  2. Całość przełóż na sitko i przyciśnij (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody).
  3. Dodaj sól, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
  4. Patelnie rozgrzej i dodaj olej.
  5. Dużą łyżką nakładaj porcję do smażenia. Smaż na złocisty kolor.
  6. Po usmażeniu odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  7. Ciesz się smakiem pysznych placków ziemniaczanych :) Możesz podawać je same, ze śmietaną, łososiem, lub jakimś sosem.

To Ci się przyda

  • sitko
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*