Sprawdzony przepis na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych potraw. Te przyrządzone z młodych ziemniaków są nieco trudniejsze do usmażenia, ale wynagradzają to niesamowitym smakiem. Placki ziemniaczane najsmaczniejsze są tuż po usmażeniu, więc jeśli nie jesteś w stanie zjeść całej porcji na raz, usmaż połowę, a pozostałą masę zakryj pokrywką i zostaw w lodówce, aby usmażyć więcej później – w ten sposób placki zawsze będą świeże i smaczne ;) Poniżej znajdziesz przepis jak zrobić pyszne placki ziemniaczane.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 50 gramów mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i cebulę, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Całość przełóż na sitko i przyciśnij (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody).
- Dodaj sól, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.
- Patelnie rozgrzej i dodaj olej.
- Dużą łyżką nakładaj porcję do smażenia. Smaż na złocisty kolor.
- Po usmażeniu odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi – dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Ciesz się smakiem pysznych placków ziemniaczanych :) Możesz podawać je same, ze śmietaną, łososiem, lub jakimś sosem.
To Ci się przyda
- sitko
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na placki ziemniaczane, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis