Zupa Tom Yum

Sprawdzony przepis na zupę Tom Yum

Zupa Tom Yum to prawdziwy specjał kuchni tajskiej, oraz obok Pad Thai najbardziej znana tajska potrawa. Można by powiedzieć, że tak jak zupa Pho jest azjatyckim odpowiednikiem naszego rosołu, tak Tom Yum jest azjatyckim odpowiednikiem naszej… pomidorówki :) Aczkolwiek jest ona znacznie bardziej wyrazista i bogata w smaku. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę Tom Yum.

Składniki

  • 1 litr bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • *300 gramów piersi z kurczaka lub krewetek (do wyboru)
  • 3 łyżki pasty Tom Yum
  • pół puszki pomidorów
  • 4 duże pieczarki
  • pół pęczka kolendry

Przygotowanie

  1. Wlej bulion do garnka, dodaj mleko kokosowe i pastę Tom Yum. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  2. *Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki.
  3. *Krewetki umyj oraz osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Pieczarki umyj, oczyść z ewentualnego brudu i pokrój na małe ćwiartki.
  5. Do garna wrzuć pokrojone pieczarki, pierś z kurczaka/krewetki i pół puszki pomidorów. Gotuj 10 minut.
  6. Kolendrę umyj, osusz ręcznikiem papierowym.
  7. Gotową zupę podawaj z listkami kolendry oraz makaronem ryżowym.
  8. Ciesz się smakiem pysznej zupy Tom Yum :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • ręcznik papierowy
  • deska do krojenia
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę Tom Yum, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*