Sprawdzony przepis na Pad Thai
Pad Thai to jedna z najpyszniejszych, a zarazem najbardziej znanych azjatyckich potraw. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ona z Tajlandii. Jest ona podawana zarówno prosto z wózków na ulicach Bangkoku, jak i w wykwintnych restauracjach. Najtańszą porcję prosto z ulicy można dostać już od 30-40 bahtów (3-4 zł). Składa się ona zazwyczaj z makaronu i jajka, a za dopłatą 10 bahtów dorzucane są tofu, krewetki lub kurczak. W polskich knajpach możemy znaleźć nieco „spolszczoną” wersję Pad Thaia, której smak, pomimo iż nie jest idealny, to stara się wiernie oddać smak swojego pierwowzoru. Nasze porcje „knajpowe” są również 2-3 razy większe niż te „uliczne”, a ich cena waha się w okolicach około 20 zł. Jeśli jednak nie masz czasu lub pieniędzy aby wybrać się do Tajlandii, a nie chcesz zamawiać Pad Thaia w knajpie, możesz zrobić go samemu :) Oto przepis na Pad Thai.
Składniki (2 porcje)
- 200 gramów makaronu ryżowego tasiemki
- 200 gramów piersi z kurczaka lub 150 gramów tofu (zależy czy wolisz mięsne czy wegetariańskie)
- 200 gramów kiełków fasoli mung
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 łyżka orzechów ziemnych
- garść świeżej kolendry
- garść szczypiorku
Sos
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
- 2 łyżeczki sosu chili Shiracha
Przygotowanie
- Do garnka wlej wodę (ok. 1 litra), zagotuj i wrzuć na wrzątek makaron ryżowy i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
- Teraz przygotuj sos. Wszystkie składniki na sos wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać jakiegoś składnika więcej.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Orzechy ziemne rozdrobnij.
- Szczypiorek, kolendrę oraz kiełki fasoli umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Szczypiorek posiekaj.
- Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj kurczaka i podsmaż go lekko przez 3-4 minuty co jakiś czas mieszając.
- Dodaj czosnek i smaż kolejną 1 minutę.
- Teraz dodaj jaja i smaż ok. 2 minuty aż lekko się zetnie cały czas mieszając.
- Na patelnię dodaj szybciej ugotowany makaron i smaż kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj przygotowany wcześniej sos i kiełki. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie przełóż na talerz, posyp je posiekanym szczypiorkiem, orzechami ziemnymi i świeżą kolendrą.
- Ciesz się smakiem pysznego Pad Thai :)
To ci się przyda
- garnek (do ugotowania makaronu)
- głęboka patelnia
- ręcznik papierowy
- deska do krojenia
- nóż
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pad thai, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis