Pad Thai

Sprawdzony przepis na Pad Thai

Pad Thai to jedna z najpyszniejszych, a zarazem najbardziej znanych azjatyckich potraw. Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi ona z Tajlandii. Jest ona podawana zarówno prosto z wózków na ulicach Bangkoku, jak i w wykwintnych restauracjach. Najtańszą porcję prosto z ulicy można dostać już od 30-40 bahtów (3-4 zł). Składa się ona zazwyczaj z makaronu i jajka, a za dopłatą 10 bahtów dorzucane są tofu, krewetki lub kurczak. W polskich knajpach możemy znaleźć nieco “spolszczoną” wersję Pad Thaia, której smak, pomimo iż nie jest idealny, to stara się wiernie oddać smak swojego pierwowzoru. Nasze porcje “knajpowe” są również 2-3 razy większe niż te “uliczne”, a ich cena waha się w okolicach około 20 zł. Jeśli jednak nie masz czasu lub pieniędzy aby wybrać się do Tajlandii, a nie chcesz zamawiać Pad Thaia w knajpie, możesz zrobić go samemu :) Oto przepis na Pad Thai.

Składniki (2 porcje)

  • 200 gramów makaronu ryżowego tasiemki
  • 200 gramów piersi z kurczaka lub 150 gramów tofu (zależy czy wolisz mięsne czy wegetariańskie)
  • 200 gramów kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka orzechów ziemnych
  • garść świeżej kolendry
  • garść szczypiorku

Sos

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • 2 łyżeczki sosu chili Shiracha

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej wodę (ok. 1 litra), zagotuj i wrzuć na wrzątek makaron ryżowy i gotuj 3-4 minuty. Odcedź, przepłucz zimną wodą i odstaw na bok.
  2. Teraz przygotuj sos. Wszystkie składniki na sos wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać jakiegoś składnika więcej.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Orzechy ziemne rozdrobnij.
  4. Szczypiorek, kolendrę oraz kiełki fasoli umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Szczypiorek posiekaj.
  5. Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj kurczaka i podsmaż go lekko przez 3-4 minuty co jakiś czas mieszając.
  7. Dodaj czosnek i smaż kolejną 1 minutę.
  8. Teraz dodaj jaja i smaż ok. 2 minuty aż lekko się zetnie cały  czas mieszając.
  9. Na patelnię dodaj szybciej ugotowany makaron i smaż kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj przygotowany wcześniej sos i kiełki. Dokładnie wymieszaj.
  10. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp je posiekanym szczypiorkiem, orzechami ziemnymi i świeżą kolendrą.
  11. Ciesz się smakiem pysznego Pad Thai :)

To ci się przyda

  • garnek (do ugotowania makaronu)
  • głęboka patelnia
  • ręcznik papierowy
  • deska do krojenia
  • nóż

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na pad thai, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*