Sprawdzony przepis na wątróbkę z cebulą
Wątróbka dla jednych jest obrzydliwa, a dla innych z kolei – przepyszna. Jeśli szukasz przepisu na wątróbkę, znaczy że należysz do tej drugiej grupy :) Nie będę rozwodzić się więc nad jej zaletami, tylko powiem co jest najważniejsze w wątróbce – jej smak i delikatność. Smak uzyskuje się przez odpowiednie doprawienie i duszenie z cebulą, a delikatność – przez odpowiedni czas duszenia. Oto sprawdzony przepis na wątróbkę z cebulką.
Składniki (na 4 porcje)
- 500 gramów wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule (lub 1 duża)
- 150 gramów mąki
- 2 łyżki oleju lub kawałek masła
- sól, pieprz, ew. trochę przyprawy uniwersalnej lub do kurczaka
Przygotowanie
- Wątróbkę opłucz, osusz w ręczniku papierowym i usuń błonki. Pokrój na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm)
- Cebulę obierz, pokrój w piórka, kółeczka lub kostkę (zależy jak wolisz :) )
- Na patelni rozgrzej olej lub masło i wrzuć na nią cebulę. Smaż aż cebula będzie szklista.
- Wątróbkę przypraw pieprzem (nie używaj soli na tym etapie, ponieważ wątróbka zrobi się twarda), obtocz w mące.
- Ściągnij na chwilę cebulę z patelni.
- Wątróbkę wrzuć na rozgrzany tłuszcz, smaż z każdej strony do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.
- Do wątróbki dodaj cebulę. Całość posól i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut).
- Ciesz się smakiem pysznej wątróbki :)
To ci się przyda
- patelnia z pokrywką
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na wątróbkę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis