Wątróbka drobiowa z cebulą

Sprawdzony przepis na wątróbkę z cebulą

Wątróbka dla jednych jest obrzydliwa, a dla innych z kolei – przepyszna. Jeśli szukasz przepisu na wątróbkę, znaczy że należysz do tej drugiej grupy :) Nie będę rozwodzić się więc nad jej  zaletami, tylko powiem co jest najważniejsze w wątróbce – jej smak i delikatność. Smak uzyskuje się przez odpowiednie doprawienie i duszenie z cebulą, a delikatność – przez odpowiedni czas duszenia. Oto sprawdzony przepis na wątróbkę z cebulką.

Składniki (na 4 porcje)

  • 500 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule (lub 1 duża)
  • 150 gramów mąki
  • 2 łyżki oleju lub kawałek masła
  • sól, pieprz, ew. trochę przyprawy uniwersalnej lub do kurczaka

Przygotowanie

  1. Wątróbkę opłucz, osusz w ręczniku papierowym i usuń błonki. Pokrój na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm)
  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka, kółeczka lub kostkę (zależy jak wolisz :) )
  3. Na patelni rozgrzej olej lub masło i wrzuć na nią cebulę. Smaż aż cebula będzie szklista.
  4. Wątróbkę przypraw pieprzem (nie używaj soli na tym etapie, ponieważ wątróbka zrobi się twarda), obtocz w mące.
  5. Ściągnij na chwilę cebulę z patelni.
  6. Wątróbkę wrzuć na rozgrzany tłuszcz, smaż z każdej strony do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.
  7. Do wątróbki dodaj cebulę. Całość posól i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut).
  8. Ciesz się smakiem pysznej wątróbki :)

To ci się przyda

  • patelnia z pokrywką
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na wątróbkę, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*