Chłodnik z ogórków małosolnych

Sprawdzony przepis na chłodnik z ogórków małosolnych

Chłodnik to idealna zupa na lato. W przeciwieństwie do innych zup, jak sama nazwa wskazuje, je się go na zimno, dzięki czemu przynosi ukojenie w upalne dni. Idealnie zgrywa się on ze świeżo ugotowanymi młodymi ziemniaczkami ze skwarkami, lecz można jeść go również samego lub z chlebem. Ten rodzaj chłodnika zawiera w sobie ogórki małosolne oraz zwykłe ogórki. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na chłodnik z ogórków małosolnych. Możesz zobaczyć również przepis na chłodnik litewski.

Składniki (4 porcje)

  • 500 ml maślanki
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 400 gramów ogórków małosolnych
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej maślankę oraz jogurt naturalny.
  2. Ogórki gruntowe obierz. Ogórki gruntowe oraz małosolne zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Dodaj do garnka.
  3. Koperek i szczypiorek umyj, a później posiekaj. Dodaj do garnka.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do garnka.
  5. Zawartość garnka przypraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
  6. Przez podaniem schłodź zupę w lodówce. Możesz wkroić do niej jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
  7. Ciesz się smakiem pysznego chłodnika z ogórków małosolnych :) Najlepiej smakuje z ciepłymi ziemniaczkami ze skwarkami i jajkiem sadzonym.

To ci się przyda

  • garnek
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chłodnik, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*