Sprawdzony przepis na chłodnik z ogórków małosolnych
Chłodnik to idealna zupa na lato. W przeciwieństwie do innych zup, jak sama nazwa wskazuje, je się go na zimno, dzięki czemu przynosi ukojenie w upalne dni. Idealnie zgrywa się on ze świeżo ugotowanymi młodymi ziemniaczkami ze skwarkami, lecz można jeść go również samego lub z chlebem. Ten rodzaj chłodnika zawiera w sobie ogórki małosolne oraz zwykłe ogórki. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na chłodnik z ogórków małosolnych. Możesz zobaczyć również przepis na chłodnik litewski.
Składniki (4 porcje)
- 500 ml maślanki
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 400 gramów ogórków małosolnych
- 1 duży ogórek gruntowy
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku i szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Do garnka wlej maślankę oraz jogurt naturalny.
- Ogórki gruntowe obierz. Ogórki gruntowe oraz małosolne zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrój. Dodaj do garnka.
- Koperek i szczypiorek umyj, a później posiekaj. Dodaj do garnka.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do garnka.
- Zawartość garnka przypraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
- Przez podaniem schłodź zupę w lodówce. Możesz wkroić do niej jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
- Ciesz się smakiem pysznego chłodnika z ogórków małosolnych :) Najlepiej smakuje z ciepłymi ziemniaczkami ze skwarkami i jajkiem sadzonym.
To ci się przyda
- garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chłodnik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis