Sprawdzony przepis na chłodnik na zsiadłym mleku
Chłodnik to idealna propozycja na gorące dni, kiedy nikomu nie chce się jeść gorących lub mięsnych dań. Zupa ta nie wymaga wiele pracy, jest szybka w przygotowaniu, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Poniżej znajdziesz prosty przepis na chłodnik na zsiadłym mleku.
Składniki
- 500 ml zsiadłego mleka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 1 duży ogórek gruntowy
- pół pęczka koperku
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, cukier
- *ewentualnie: 3 jaja
Przygotowanie
- Koperek i szczypiorek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Rzodkiewki umyj, wytnij ogonki i zetrzyj w cienkie plastry na tarce.
- Ogórek umyj, obierz i pokrój w kostkę (ok. 0,5 cm) lub w plastry (ok. 0,5 cm).
- Zsiadłe mleko, jogurt naturalny i kwaśną śmietanę wlej do garnka, dodaj ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek.
- Zupę przypraw solą, pieprzem oraz cukrem i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem schłodź zupę w lodówce.
- Do zupy możesz podać jaja ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki albo połówki.
- Ciesz się smakiem pysznego chłodnika na zsiadłym mleku :) Najlepiej smakuje on z młodymi ziemniakami ze skwarkami i jajkiem sadzonym.
To ci się przyda
- garnek
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na chłodnik, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis