Sprawdzony przepis na zupę ogórkową
Podobnie jak zupa pomidorowa, ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Jej głównym składnikiem jest uwielbiany przez wielu – ogórek kiszony, nadający wyjątkowy smak tej potrawie. Poniżej znajdziecie dobry przepis na zupę ogórkową :)
Składniki (ok. 4 porcje)
- bulion drobiowy/rosół – 2 l (lub ćwiartka z kurczaka + 2 l wody)
- ziemniaki – 5 sztuk średniej wielkości
- ogórki kiszone – 6 średniej wielkości
- marchewka – 2 średniej wielkości
- cebula – 1 duża lub 2 średnie
- pietruszka – 1 średniej wielkości
- śmietana 18% – 150 ml (3/5 standardowej szklanki)
- oliwa/olej/masło
- szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – dopraw wg uznania ;)
Przygotowanie
- Wlej do garnka bulion/wodę. Jeśli dodajesz kurczaka, przepłucz go najpierw pod bieżącą wodą.
- Gotuj na średnim ogniu (przez 30 min – gdy jest mięso)
- Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do garnka.
- Na patelni, na maśle/oliwie/oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodaj do garnka.
- Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w dowolny sposób.
- Zetrzyj na tarce/pokrój w kostkę ogórki kiszone.
- Sprawdzaj miękkość warzyw.
- Zapraw śmietanę – dolej do niej kilka łyżek ciepłego, trochę wystudzonego wywaru (aby śmietana się nie zważyła).
- Pokrój szczypiorek i dodaj do zupy.
- Ciesz się smakiem pysznej ogórkowej.
To ci się przyda
- garnek z pokrywką
- patelnia
- nóż
- deska do krojenia
- tarka do starcia ogórków
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę ogórkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis