Zupa ogórkowa

Sprawdzony przepis na zupę ogórkową

Podobnie jak zupa pomidorowa, ogórkowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Jej głównym składnikiem jest uwielbiany przez wielu – ogórek kiszony, nadający wyjątkowy smak tej potrawie. Poniżej znajdziecie dobry przepis na zupę ogórkową :)

Składniki (ok. 4 porcje)

  • bulion drobiowy/rosół – 2 l (lub ćwiartka z  kurczaka + 2 l wody)
  • ziemniaki – 5 sztuk średniej wielkości
  • ogórki kiszone –  6 średniej wielkości
  • marchewka – 2 średniej wielkości
  • cebula – 1 duża lub 2 średnie
  • pietruszka – 1 średniej wielkości
  • śmietana 18% – 150 ml (3/5 standardowej szklanki)
  • oliwa/olej/masło
  • szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – dopraw wg uznania ;)

Przygotowanie

  1. Wlej do garnka bulion/wodę. Jeśli dodajesz kurczaka, przepłucz go najpierw pod bieżącą wodą.
  2. Gotuj na średnim ogniu (przez 30 min – gdy jest mięso)
  3. Obierz ziemniaki i pokrój w średniej wielkości kostkę, wrzuć do garnka.
  4. Na patelni, na maśle/oliwie/oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodaj do garnka.
  5. Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w dowolny sposób.
  6. Zetrzyj na tarce/pokrój w kostkę ogórki kiszone.
  7. Sprawdzaj miękkość warzyw.
  8. Zapraw śmietanę – dolej do niej kilka łyżek ciepłego, trochę wystudzonego wywaru (aby śmietana się nie zważyła).
  9. Pokrój szczypiorek i dodaj do zupy.
  10. Ciesz się smakiem pysznej ogórkowej.

To ci się przyda

  • garnek z pokrywką
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • tarka do starcia ogórków

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę ogórkową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*