
Sprawdzony przepis na zupę jarzynową
Zupa jarzynowa – niekoniecznie lubiana przez dzieci, ale za to doceniana przez dorosłych. Jest bardzo zdrowa za sprawą mnóstwa warzyw, które się na nią składają, a także lekkostrawna ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na typową zupę jarzynową.
Składniki
- 2 litry bulionu jarskiego lub mięsnego
- 500 gramów ziemniaków
- 250 gramów kalafiora
- 200 gramów fasoli szparagowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (bok ok. 1 cm).
- Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
- Kalafior umyj i podziel na różyczki, fasolę szparagową pokrój tak, aby miał maksymalnie 3 cm długości.
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Po tym czasie wrzuć marchewkę i pietruszkę i dalej podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Do warzyw wrzuć ziemniaki, kalafior i fasolkę, zalej wszystko bulionem i gotuj przez kolejne 20 minut (do miękkości warzyw) pod przykryciem.
- W międzyczasie koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Gdy wywar się ugotuje wrzuć posiekany koperek, dopraw całość solą i pieprzem.
- Do szklanki wlej śmietankę, dodaj do niej kilka łyżek wywaru i zahartuj. Tak przygotowaną śmietankę wlej do zupy i zagotuj.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy jarzynowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka (do zahartowania śmietanki)
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę jarzynową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis