Zupa jarzynowa

Sprawdzony przepis na zupę jarzynową

Zupa jarzynowa – niekoniecznie lubiana przez dzieci, ale za to doceniana przez dorosłych. Jest bardzo zdrowa za sprawą mnóstwa warzyw, które się na nią składają, a także lekkostrawna ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na typową zupę jarzynową.

Składniki

  • 2 litry bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 500 gramów ziemniaków
  • 250 gramów kalafiora
  • 200 gramów fasoli szparagowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (bok ok. 1 cm).
  2. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
  3. Kalafior umyj i podziel na różyczki, fasolę szparagową pokrój tak, aby miał maksymalnie 3 cm długości.
  4. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
  5. Po tym czasie wrzuć marchewkę i pietruszkę i dalej podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając.
  6. Do warzyw wrzuć ziemniaki, kalafior i fasolkę, zalej wszystko bulionem i gotuj przez kolejne 20 minut (do miękkości warzyw) pod przykryciem.
  7. W międzyczasie koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
  8. Gdy wywar się ugotuje wrzuć posiekany koperek, dopraw całość solą i pieprzem.
  9. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj do niej kilka łyżek wywaru i zahartuj. Tak przygotowaną śmietankę wlej do zupy i zagotuj.
  10. Ciesz się smakiem pysznej zupy jarzynowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • szklanka (do zahartowania śmietanki)
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę jarzynową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*