Sprawdzony przepis na zupę fasolową
Podobnie jak zupa grochowa, zupa fasolowa jest bardzo pożywną oraz smaczną opcją na obiad. A do tego doskonałym źródłem białka roślinnego, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Poniżej znajdziesz dobry przepis na typową polską fasolówkę ;)
Składniki
- 300 gramów białej fasoli
- 200 gramów boczku wędzonego
- 250 gramów kiełbasy
- ziemniaki – 4-5 średniej wielkości
- marchewki – 3 średniej wielkości
- pietruszka – 1 średniej wielkości
- cebula – 2 średniej wielkości
- czosnek – 4 ząbki
- olej/smalec – jeśli dodane mięso nie puści wystarczającej ilości tłuszczu podczas smażenia
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta majeranku, mielonej ostrej papryki i słodkiej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Zalej fasolę w naczyniu i pozostaw najlepiej na całą noc, przez ten czas napęcznieje. Jeśli zapomnisz wykonać ten etap, to musisz gotować ją przez dłuższy czas – aż trochę zmięknie.
- Następnie gdy już napęcznieje odcedź fasolę.
- Zalej ją wodą ponownie w garnku, posól i gotuj przez ok. pół godziny.
- Dodaj obrane i pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – gotuj przez 15min
- Dopraw przyprawami.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię . Gdy zacznie się trochę spiekać, dorzuć pokrojoną, także w kostkę cebulę. Smaż do złocistego koloru cebuli.
- Wrzuć zawartość patelni do garnka z fasolą.
- Rozgnieć czosnek i dodaj do zupy. Wszystko dokładnie wymieszaj po czym zdejmij zupę z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy fasolowej :) Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem.
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- sitko do odcedzania/pokrywka do naczynia
- nóż
- deska do krojenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę fasolową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis