Zupa fasolowa

Sprawdzony przepis na zupę fasolową

Podobnie jak zupa grochowa, zupa fasolowa jest bardzo pożywną oraz smaczną opcją na obiad. A do tego doskonałym źródłem białka roślinnego, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Poniżej znajdziesz dobry przepis na typową polską fasolówkę ;)

Składniki

  • 300 gramów białej fasoli
  • 200 gramów boczku wędzonego
  • 250 gramów kiełbasy
  • ziemniaki – 4-5 średniej wielkości
  • marchewki – 3 średniej wielkości
  • pietruszka – 1 średniej wielkości
  • cebula – 2 średniej wielkości
  • czosnek – 4 ząbki
  • olej/smalec – jeśli dodane mięso nie puści wystarczającej ilości tłuszczu podczas smażenia
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, szczypta majeranku, mielonej ostrej papryki i słodkiej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Zalej fasolę w naczyniu i pozostaw najlepiej na całą noc, przez ten czas napęcznieje. Jeśli zapomnisz wykonać ten etap, to musisz gotować ją przez dłuższy czas – aż trochę zmięknie.
  2. Następnie gdy już napęcznieje odcedź fasolę.
  3. Zalej ją wodą ponownie w garnku, posól i gotuj przez ok. pół godziny.
  4. Dodaj obrane i pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę – gotuj przez 15min
  5. Dopraw przyprawami.
  6. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię . Gdy zacznie się trochę spiekać, dorzuć pokrojoną, także w kostkę cebulę. Smaż do złocistego koloru cebuli.
  7. Wrzuć zawartość patelni do garnka z fasolą.
  8. Rozgnieć czosnek i dodaj do zupy. Wszystko dokładnie wymieszaj po czym zdejmij zupę z ognia i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  9. Ciesz się smakiem pysznej zupy fasolowej :) Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem.

To ci się przyda

  • duży garnek
  • patelnia
  • sitko do odcedzania/pokrywka do naczynia
  • nóż
  • deska do krojenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę fasolową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*