Zupa chrzanowa z boczkiem i białą kiełbasą

Sprawdzony przepis na zupę chrzanową z boczkiem i białą kiełbasą

Zupa chrzanowa to idealna opcja na święta wielkanocne. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna. W połączeniu z boczkiem i kiełbasą jest wyrazista i treściwa. Jeśli nie lubisz wielkanocnego barszczu, jest to dla niego dobra alternatywa. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę chrzanową z boczkiem i białą kiełbasą.

Składniki

  • 2 l bulionu mięsnego lub jarskiego
  • 6 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • *do dekoracji: jaja, szczypiorek

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), czosnek obierz i posiekaj. Boczek wędzony opłucz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią czosnek, cebulę i boczek. Całość aż cebula stanie się szklista,a boczek rumiany.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 2 cm). Bulion podgrzej, wrzuć do niego ziemniaki i białą kiełbasę i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Do tym czasie wyciągnij kiełbasę z wywaru, ostudź i pokrój w plastry.
  5. Kiełbasę wrzuć do wywaru, dodaj tarty chrzan, cebulę z boczkiem i gotuj przez 10 minut.
  6. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj do niej kilka łyżek wywaru (śmietanka musi się zahartować, w innym przypadku się zważy od różnicy temperatur) i całość wlej do garnka. Zagotuj.
  7. Tak przygotowaną zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i ugotowanymi na twardo jajami.
  8. Ciesz się smakiem pysznej zupy chrzanowej. :)

To ci się przyda

  • duży garnek
  • patelnia
  • szklanka (do zahartowania śmietanki)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę chrzanową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*