Sprawdzony przepis na zupę chrzanową z boczkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa to idealna opcja na święta wielkanocne. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna. W połączeniu z boczkiem i kiełbasą jest wyrazista i treściwa. Jeśli nie lubisz wielkanocnego barszczu, jest to dla niego dobra alternatywa. Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę chrzanową z boczkiem i białą kiełbasą.
Składniki
- 2 l bulionu mięsnego lub jarskiego
- 6 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 100 gramów wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- *do dekoracji: jaja, szczypiorek
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), czosnek obierz i posiekaj. Boczek wędzony opłucz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią czosnek, cebulę i boczek. Całość aż cebula stanie się szklista,a boczek rumiany.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 2 cm). Bulion podgrzej, wrzuć do niego ziemniaki i białą kiełbasę i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
- Do tym czasie wyciągnij kiełbasę z wywaru, ostudź i pokrój w plastry.
- Kiełbasę wrzuć do wywaru, dodaj tarty chrzan, cebulę z boczkiem i gotuj przez 10 minut.
- Do szklanki wlej śmietankę, dodaj do niej kilka łyżek wywaru (śmietanka musi się zahartować, w innym przypadku się zważy od różnicy temperatur) i całość wlej do garnka. Zagotuj.
- Tak przygotowaną zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem i ugotowanymi na twardo jajami.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy chrzanowej. :)
To ci się przyda
- duży garnek
- patelnia
- szklanka (do zahartowania śmietanki)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę chrzanową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis