Sprawdzony przepis na drink 'wściekły pies’
'Wściekły pies’ to znany drink w formie małych szotów, podawany często w barach. Jego specyficzna nazwa od razu sugeruje, że jest to coś mocnego, przy czym w tym wypadku nie tyle chodzi o moc alkoholu, co moc smaku. Wściekły pies zawdzięcza go dzięki kilku kroplom tabasco umieszczonym na dnie. Co ciekawe, jak wskazuje jego nazwa, 'Wściekły Pies’ powstał w Polsce. Jego autorstwo przypisuje się Dariuszowi Ryżczakowi, właścicielowi klubu jazzowego na pomorzu. Powstał on w latach 90-tych, a dzięki swojej prostocie, wyjątkowemu smakowi i charakterystycznej nazwie, szybko zdobył popularność w całej Polsce. Poniżej znajdziesz informacje jak zrobić „wściekłego psa” i kilka jego odmian.
Składniki (na wersję klasyczną)
- 25 ml wódki
- 15 ml syropu malinowego
- sos tabasco (1-2 krople)
- szczypta pieprzu
Wersja miętowa:
- 25 ml wódki
- 15 ml syropu miętowego
- sos tabasco (1-2 krople)
- szczypta pieprzu
Wersja porzeczkowa:
- 25 ml wódki
- 15 ml syropu porzeczkowego
- sos tabasco (1-2 krople)
- szczypta pieprzu
Wersja blue curacao:
- 25 ml wódki
- 15 ml blue curacao
- sos tabasco (1-2 krople)
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Do kieliszka wlej wódkę.
- Następnie po ściankach delikatnie dolej sok malinowy (możesz wspomóc się łyżeczką i po niej delikatnie wlać płyn do kieliszka). Sok powinien osiąść na dnie kieliszka.
- Do drinka wlej 1-2 krople tabasco. Posyp całość odrobiną pieprzu.
- Tak przygotowany drink wypij na raz.
- Ciesz się smakiem pysznego drinka 'wściekły pies’ :)
To ci się przyda
- kieliszek
- jigger (miarka barmańska)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz sprawdzony przepis na inny drink, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis