Wściekły pies

Sprawdzony przepis na drink ‘wściekły pies’

‘Wściekły pies’ to znany drink w formie małych szotów, podawany często w barach. Jego specyficzna nazwa od razu sugeruje, że jest to coś mocnego, przy czym w tym wypadku nie tyle chodzi o moc alkoholu, co moc smaku. Wściekły pies zawdzięcza go dzięki kilku kroplom tabasco umieszczonym na dnie. Co ciekawe, jak wskazuje jego nazwa, ‘Wściekły Pies’ powstał w Polsce. Jego autorstwo przypisuje się Dariuszowi Ryżczakowi, właścicielowi klubu jazzowego na pomorzu. Powstał on w latach 90-tych, a dzięki swojej prostocie, wyjątkowemu smakowi i charakterystycznej nazwie, szybko zdobył popularność w całej Polsce. Poniżej znajdziesz informacje jak zrobić “wściekłego psa” i kilka jego odmian.

Składniki (na wersję klasyczną)

  • 25 ml wódki
  • 15 ml syropu malinowego
  • sos tabasco (1-2 krople)
  • szczypta pieprzu

Wersja miętowa:

  • 25 ml wódki
  • 15 ml syropu miętowego
  • sos tabasco (1-2 krople)
  • szczypta pieprzu

Wersja porzeczkowa:

  • 25 ml wódki
  • 15 ml syropu porzeczkowego
  • sos tabasco (1-2 krople)
  • szczypta pieprzu

Wersja blue curacao:

  • 25 ml wódki
  • 15 ml blue curacao
  • sos tabasco (1-2 krople)
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Do kieliszka wlej wódkę.
  2. Następnie po ściankach delikatnie dolej sok malinowy (możesz wspomóc się łyżeczką i po niej delikatnie wlać płyn do kieliszka). Sok powinien osiąść na dnie kieliszka.
  3. Do drinka wlej 1-2 krople tabasco. Posyp całość odrobiną pieprzu.
  4. Tak przygotowany drink wypij na raz.
  5. Ciesz się smakiem pysznego drinka ‘wściekły pies’ :)

To ci się przyda

  • kieliszek
  • jigger (miarka barmańska)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz sprawdzony przepis na inny drink, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*